Kings City: jogsértések a parti sávban

Több óvást is emelt az ügyészség a Kings City néven ismert nagyszabású sukorói fejlesztéshez kapcsolódó telekalakítások miatt. A jogsértő határozatokat hatályon kívül helyezték.

Törvényességi vizsgálatot végzett a Fejér Megyei Főügyészség a Velencei-tó északi partján, Sukoró külterületén található egykori állami ingatlanok cseréje ügyében. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly a mintegy 70 hektáros területet egy bonyolult csereügylettel egy izraeli származású magyar állampolgár szerezte meg a magyar államtól, hogy ezen a részen a későbbiekben egy izraeli, amerikai, német és magyar befektetőkből álló csoport felépíthesse Európa legnagyobb turisztikai centrumát, a másfél milliárd euróra becsült Királyok városát (Kings City).

Várhomokiné dr. Rabi Noémitől, az ügyészség szóvivőjétől megtudtuk: nem a csereügylet jogszerűségét vagy korrupció gyanúját vizsgálták, hanem azoknak a hatóságoknak az eljárását, amelyek közreműködtek az ingatlancseréhez kapcsolódó telekalakításokban. Ehhez tudni kell, hogy a 70 hektáros terület korábban egészen a tó partjáig terjedt, ám magánkézbe kerülése miatt lemetszettek belőle egy tíz méter széles parti sávot, hogy a Velencei-tó partja továbbra is köztulajdonban maradjon, és bárki számára megközelíthető legyen.

Az új parti sáv létrehozását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezte, a telekalakítási eljárást - építési hatóságként - a gárdonyi jegyző folytatta le. Az ügyészség vizsgálata szerint azonban a jegyző nem hozhatott volna döntést az ügyben, erre csak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek lett volna hatásköre, így a parti sáv földhivatali bejegyzését is jogszerűtlennek találták.

Várhomokiné dr. Rabi Noémi kérdésünkre elmondta, az érintett hatóságok az ügyészi óvásokat elfogadva hatályon kívül helyezték a jogsértő határozataikat és új eljárásokat indítottak.

Megjegyzendő, hogy a telek-alakítások jogerős befejezése előtt nem kerülhet sor a tulajdonjog bejegyzésére a 70 hektáros területre, ami egyik magyarázata lehet annak, hogy a befektetők a mai napig nem álltak a nyilvánosság elé a Kings City részletes terveivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.