WHO-ajánlások világjárvány esetére

A WHO - az ENSZ egészségügyi szervezete - 2005-ben, egy globális madárinfluenza-járványra készülve olyan ajánláscsomagot készített, amely az egész világon alkalmazható lenne egy (például a most Mexikóban kitört járványhoz hasonló) betegség felbukkanása esetén.

 A világszervezet abból indult ki, hogy a pandémiás influenzavírusra mindenki fogékony lesz (ennek az esélye most is fennáll), és a teljes populációra vonatkozó megbetegedési arány eléri a 30 százalékot, az iskoláskorú gyerekek körében pedig ennél is nagyobb lesz.

Egy-egy érintett közösségben várhatóan 6-8 hétig marad fenn a járvány, a betegségnek ugyanakkor több nagyobb hulláma is végigsöpör az országon, és egy-egy hullám két-három hónapig is eltarthat.

A WHO az egyes államok, a vállalkozások és az egyének számára is ajánlásokat tett a felkészülésre. Az egyéneknek a szervezet egyebek mellett azt javasolja, hogy készítsenek háztartásokra lebontott pandémiás tervet, amelyben szerepel például forgatókönyv arra az esetre, ha - a tömegközlekedés leállása miatt - az iskolákat vagy a munkahelyeket tartósan nem lehet megközelíteni.

Mindenki készletezzen otthon két hétre elegendő tartós élelmiszert és innivalót (müzlit, konzervet, szárított és aszalt gyümölcsöket, kekszet, mogyorókrémet, gyümölcslét és ásványvizet), alapvető gyógyszereket, védőkesztyűt, szájmaszkot, bébiételt, higiéniai kellékeket és tisztítószereket. Minden családban tanítsák meg a családtagoknak a rendszeres szappanos kézmosás technikáját, a zsebkendőbe köhögés-tüsszentés gyakorlatát.

A javaslat arra is kitér, hogy járvány esetén fordítsunk több figyelmet az egészség és a fittség megőrzésére, az immunrendszer "karbantartására", például napi mozgással, elegendő mennyiségű alvással, a káros szenvedélyek mellőzésével vagy redukálásával, és az étrend reformjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.