Kevesebb az új fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette tegnap, hogy laboratóriumai 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban, a halálesetek száma változatlanul 20, ebből 19 mexikói és egy egyesült államokbeli.

A WHO statisztikái rendre elmaradnak az egyes országok által megadott adatoktól az A(H1N1)vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, de szakmailag megbízhatóbbak. A számok gyorsan nőnek, mert folyamatosan ellenőrzik a beérkező mintákat, nem új fertőzésekről van szó – tette hozzá a szakosított ENSZ-szervezet.

A mexikói kormány arról számolt be, hogy a feltehetőleg az új vírus okozta több mint száz hazai halálesetből 19et igazoltak. A korábbi bejelentés 176 gyanús esetről szólt.

A WHO-nak a regisztrált betegekre vonatkozó adatai az egyes országokban: Ausztria (1), Kanada (70), Kína (Hongkong) (1), Costa Rica (1), Dánia (1), Franciaország (2), Németország (6), Írország (1), Izrael (3), Hollandia (1), ÚjZéland (4), DélKorea (1), Spanyolország (13), Svájc (1), NagyBritannia (15).

A madridi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy Spanyolországban már 20 beteg van bebizonyítottan, ami azt jelenti, hogy Európában az ibériai országot sújtja a leginkább a betegség.

A CFIA, a kanadai élelmiszeregészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszerellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.

A kanadai hatóságok azt valószínűsítik, hogy egy Mexikóból hazatért férfitől kaphatták meg a sertések a vírust, de ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. Az érintett állományt karantén alá helyezték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet(FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új vírus nem jelent kockázatot a sertéshúsból készített termékek fogyasztására.

Az influenzajárványtól tartva a csomagpakolók a párizsi Orly repülőtéren addig nem voltak hajlandóak szombaton kipakolni a Mexikóból érkező járatok utasainak a poggyászait, amíg nem kaptak egészségügyi kesztyűt és maszkot munkájuk végzéséhez. Kairóban pedig a sertéstenyésztők és az állataik levágására érkező állami alkalmazottak rendőrkísérete között törtek ki heves összecsapások tegnap.

A mintegy 300-400 tiltakozó kövekkel, palackokkal dobálta meg a rendőröket. A rohamrendőrök könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket vetettek be. Az egyiptomi kormány szerdán 300 ezernyi sertés kényszerlevágását rendelte el, bár az észak-afrikai országban eddig még nem tettek említést a vírus felbukkanásáról, az Egészségügyi Világszervezet pedig szükségtelennek ítélte az ilyen intézkedéseket.

Az influenzajárvány riasztási fokozatai
Az influenzajárvány riasztási fokozatai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.