Bíróság előtt a droggyanú miatti intim motozás

Az amerikai legfelsőbb bíróságnak abban kell döntenie egy tanulólány esete kapcsán, hogy hol húzódik az emberjogi határa a közérdek védelmének.

Hat éve nem rendeződött az Egyesült Államokban a ma már 19 éves Savana Redding és szülei jogi huzavonája egy arizonai iskolakörzettel. A tanulólányt 2003-ban, az iskolai védőnői szobájában meztelenre vetkőztették, és alsóneműjét is kirázatták vele, hogy meggyőződjenek róla: nincs nála kábítószer. A megrázó élmény a felperesek érvelése szerint megváltoztatta a kitűnő tanuló életét, aki soha többé nem tért vissza abba az iskolába, és gyomorfekélye is kialakult. Az igazságszolgáltatás alsóbb szinten nem jutott dűlőre, így most a legfelsőbb bíróság talárosai dönthetnek: milyen védelmet nyújt hasonló esetekben a negyedik alkotmánykiegészítés.

A tanintézmény is elismerte: Reddingnél nem találtak semmit. Ám a testület mostani meghallgatásán az iskolakörzet ügyvédje azzal érvelt: egy tanulótársa vallomása alapján alaposan gyanúsították meg kábítószer birtoklásával, ami pedig közegészségügyi kockázatot jelent. Ennek érdekében pedig minden olyan helyen jogos az átkutatása - vélte -, ahol elrejthette a szert. A bírák arra a kérdésére, hogy ez testüregeinek átvizsgálását is jelentheti-e akár, azt felelte: ezt a bíróság tilthatná be, ugyanis "ha technikailag lehetséges is volna, a közvélemény soha nem fogadná el". Felmerült, hogy szempont-e a kábítószer típusa; ebben az esetben egy egyszerű, receptre kapható fájdalomcsillapítóról volt szó.

A bíróság washingtoni meghallgatásán a talárosok egyelőre hangosan gondolkodtak. A többségi vélemény arra hajlott, hogy a közérdek védelme megengedheti a meztelenre vetkőztetést. A megrázó történet dacára ugyanakkor olykor nevetésbe fúltak az érvelések. Az egyik bíró azon tűnődött, különbözik-e az eset attól, mint amikor neki is le kellett vetkőznie testnevelésórán, és előfordult: a gyerekek ezt-azt egymás nadrágjába rejtettek. A testület egy további tagja nem is értette, miért nem az alsóneművel kezdték az átvizsgálást, hiszen a lány biztos oda rejtette a szert, ha nála volt.

Az ügy ismételten ráirányítja a közvélemény figyelmét arra is: a Legfelsőbb bíróság kilenc tagja között csak egy nő található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.