Nepál: nem jó a jakok útjába állni

A világ tetejére, a Föld istenasszonyának hegyeihez kalauzol el a Népszabadság Ezerarcú világ című DVD-sorozatának legújabb epizódja, amely a csütörtöki lapszámmal együtt vásárolható meg az újságárusoknál.

A Kína és India közé szorult, másfél magyarországnyi területű Nepál éppen egy év óta a világ legfiatalabb köztársasága. A film azonban nem a politikai változásról, hanem a természet változatlan csodáiról, a hegyekről és a hozzá fűződő mondákról szól: a világ tizennégy 8000 méter feletti hegycsúcsából nyolc itt található, így mindenek előtt a 8848 méteres magasságot bemérő geológusról elnevezett Mt. Everest (nepáliul Sagarmatha, tibeti nyelven Csomolungma). A DVD felvillant részleteket arról is, hogyan él Nepál majd' harmincmilliós lakossága, milyenek a számtalan etnikumnak a szokásai, ételei, és persze láthatunk néhány csodálatos hindu és buddhista szentélyt. A legenda szerint itt volt időszámításunk előtt ezer évvel a nagybetűvel írandó Buddha lakóhelye.

Az utazás a fővárosban, az 1460 méterrel a tengerszint feletti Katmanduban kezdődik, teljesen abszurd utcai forgalomban, ahol nincsenek közlekedési szabályok. A Durbar tér középpontjában emelkedik a királyi palota, a Hanumán-dhoka kilencszintes tornyával, s a környéken legalább ötven templom, pagoda. A fő látványosság alighanem a nagy Sztúpa, amelyből Buddha mindentlátó szeme néz a világ égtájai felé. Majd bepillanthatunk az élő istennő palotájába, a lakót többszáz kislányból választják ki, akinek 32 feltételnek kell megfelelnie, aztán ha eléri a serdülőkort, lecserélik. A domboldalon pedig a Swayambhunath, avagy a majmok temploma, amely állítólag a XIII. századtól vált buddhista központtá. A turisták fő lakó- és szórakozóhelye a tamil városrész, itt vannak a szállodák, piacok, éttermek.

Kirándulás aztán Nepál nyugati sarkába, az indiai határ közeli Nepalganjba, az ottani királyi nemzeti parkba: elefántszafari, a híres bengáli tigrisek azonban nem kerültek kameraközelbe. Helyette pávatollas helybéliek táncával ismerkedhetünk meg. Innen újabb, távoli helyszín, Lukla régiója következik, amely a hegyi túrázók gyülekezőhelye. 3440 méter magasan a namchei bazár, ahová a környékbeli hegyi jakpásztorok jönnek eladni termékeiket, jakhúst, -tejet és -sajtot. Tanórát kapunk a hegymászó betegség tüneteiről, miközben az alaptáborból az Everest hófödte csúcsait csodálhatjuk. S közben elhangzik az ár is, 50-70 ezer dollárba kerül a többhetes túra a serpák kíséretével a csúcs megmászásához. Aki csak az alaptáborhoz közelebbi célpontokat választja, az se feledje el a hegymászóknak szóló figyelmeztetést: "Soha ne állj a jakok útjába, mert felöklelnek".

Megismerkedhetünk a tibeti teával, amelybe jakvajat és sót tesznek, majd egy furcsa esküvő tanúi lehetünk. A leendő férj 20 éves, ám a 16 éves arának azzal kell számolnia a szokás szerint, hogy a fiú kisebb testvérei valamennyien az ő házastársai lesznek; nehéz eldönteni, valóság vagy csak a régi hagyomány felelevenítése a tévékamera előtt. (O. L. Gy.)

Az időtlenség érinti meg a látogatót
Az időtlenség érinti meg a látogatót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.