Kevés jutott a tányérba

Nyíregyháza közgyűlése az ügyészségnek is elküldi annak a vizsgálatnak az anyagát, amelyet az elmúlt hetekben a gyermekétkeztetést nyújtó vállalkozásoknál végeztek. Az ellenőrzés ugyanis az egyik szolgáltatónál súlyos szerződésszegést állapított meg.

A soron kívüli vizsgálatot azért rendelték el, mert több szülő is panaszkodott a szolgáltatók által nyújtott étel minőségére és mennyiségére a nyíregyházi képviselőknek. A testület ezért úgy határozott: mielőtt a nyersanyagnormát a szokásos inflációs mértékkel emelné, vizsgálatot végez a cégeknél.

Tudni kell: a szabolcsi megyeszékhelyen pályázat alapján 2005 óta három szolgáltató vesz részt a gyermekétkeztetésben: az Elamen Zrt., a Sodexo Kft. és a Start Kht. Hatezer gyermek élelmezéséről gondoskodnak egyforma arányban.

A vizsgálat az Elamen Zrt.-vel szemben súlyos problémákat állapított meg. (A másik két cégnél apróbb kifogásokat tettek szóvá, s ezeket már orvosolták.) Az Elamennél az volt a legsúlyosabb kifogás, hogy a szolgáltatónál étkező gyerekek a szerződésben szereplő húsmennyiségnek csak a töredékét - harmadát-felét - kapják meg. Palicz György fideszes képviselő úgy fogalmazott: ebből valaki extraprofitra tesz szert.

Csak néhány példa: a csirkemellfilé kilóját éves átlagban 1554, a tojás darabját 33, az étolajat literenként 558 forintért, a trappista sajt kilóját 1676, a tejet literenként 252 forintért veszik - és ez a nettó ár, erre jön még az áfa. Ez feltűnt a vizsgálatot végzőknek.

Az ügyészségi vizsgálatot Hajzer László (Fidesz) javasolta, aki közölte: azt várja, hogy rendeljék el a nyomozást.

- Úgy gondolom, ez nem egy bonyolult jogi kérdés - mondta. - A bizottság megállapította, hogy a gyerekeknek hosszú időn keresztül két deka húsból főznek ételt, de tizenkettőből kellene.

Az is kiderült: a szerződéseket annak idején úgy kötötték, hogy azokat nem lehet azonnali hatállyal felbontani, ezért Moskovits Károly (MSZP) a jogi bizottság elnökeként hívta fel a figyelmet ennek orvoslására. Jeszenszki András szocialista képviselő azt hangsúlyozta: napjainkban felértékelődött a gyermekélelmezés szerepe, hiszen sok családban étkezések maradnak ki, több gyerek az iskolában jut meleg ételhez.

Hollósi László, az Elamen Zrt. területi igazgatója azzal érvelt: ők nem a beszerzési, hanem az eladási árra szerződtek. Azt állította: az előírt mennyiségű húst adják a gyerekeknek. Az igazgató kijelentette: hozzájuk nem érkezett panasz az ételre se szülőtől, se pedagógustól.

Márföldi István, a vizsgálatot végző pénzügyi bizottság elnöke szerint arra kell választ adni, miért csapják be a gyerekeket, mert a beszerzési árak mellett csak úgy lenne teljesíthető az Elamen által szerződésben vállalt mennyiség, ha a cég ráfizet. Márpedig - mondta Márföldi - ez nehezen hihető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.