Egymilliárdos online kalózkodás

Csúcsot állított fel a Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya, amikor lefülelt egy online bűnözésre szakosodott bandát: a keddi nagyszabású razziában (amelyről pénteken számoltak be a sajtónak) egy budapesti XIII. kerületi lakásban 43 szervert foglaltak le, amelyek adattartalma 200-250 terrabyte. A legutóbbi hasonló volumenű akcióra Hollandiában került sor tavaly, de ott "csupán" 65 terrabyte-nyi anyagot zároltak.

A kilenc gyanúsított a szervereken keresztül kéretlen e-mailekkel (spamekkel) bombázta a felhasználókat: játékokat, filmeket és más, szerzői jog által védett termékeket, például a piacon másfél millió forintba kerülő, háromdimenziós mérnöki szoftvereket kínáltak letöltésre. A hozzáférési díj négyszáz és kilencezer forint között mozgott: ezt az összeget emelt díjas SMS-ben kellett elküldeni egy előre megadott telefonszámra, és a felhasználó már tölthette is le az internetről a kért terméket. A bökkenő csupán annyi, hogy a pénzből egy fillér sem jutott szerzői jogdíj fizetésre, azt a gyanúsítottak tették zsebre. A szervereken lebonyolított forgalom nagyságát jelzi, hogy amióta a csapatot lefülelték, a rendőrség adatai szerint tíz százalékkal csökkent a teljes magyarországi internetforgalom. A kilenc gyanúsított közül hatan már előzetes letartóztatásban vannak: őket a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos bűncselekménnyel vádolják, amit ráadásul hosszú időn át, bűnszövetkezetként hajtottak végre. A letöltőket nem érheti szankció, mert ők - elvileg - jóhiszeműen jutottak hozzá a tartalomhoz. Más kérdés, hogy joggal ébreszthet gyanút egy olyan site, ahol egyszer fizetendő fix összegért korlátlan mennyiségű filmet vagy zenét lehet letölteni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Újdonság, hogy az eddig pénzbírsággal vagy felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott elkövetőket most akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik. A büntetési tétel ugyanis az okozott kár nagyságától függ: ha eléri az 50 millió forintot, akkor öt évig, ha az 500 milliót, akkor akár nyolc évig is terjedhet. A lefoglalt gépeket egyelőre vizsgálják, de a rendőrségi szakértők szerint az okozott kár meghaladhatja akár az egymilliárd forintot is. Az egyik gyanúsított, K. Balázs még szökésben van, Az elkövetők egyébként huszonéves fiatalok, egyikük gimnazista, jellemzően tanulók - értesült lapunk egy neve elhallgatását kérő forrástól.

Kalózok üvegfal mögött
Kalózok üvegfal mögött

Első fokon egyévi szabadságvesztésre és hárommillió svéd korona (több mint 80 millió forint) megfizetésére ítélte a stockholmi bíróság a Pirate Bay torrentoldal üzemeltetőit. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, és azt precedensnek tekintik a világban, drasztikusan visszaszorulhat a világháló egyik fő vonzerejét adó fájlmegosztás. A bíróság szerint a Pirate Bay nevű, nagy forgalmú torrentoldal "a szerzői jogok megsértésére alkalmas eszköz", és üzemeltetése önmagában is bűncselekmény. A kiadói ipar képviselőin kívül kevesen bíznak benne, hogy tartósan el lehetne tüntetni a fájlcserét. Norvégia éppen a fájlmegosztók jogi legalizálására készül, méghozzá olyan érveléssel, ami gyökeresen ellentmond a svéd bírósági ítéletnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.