Juszt László jogi esete

Mégsem kell kitöltenie a tíz nap közmunkabüntetést Juszt Lászlónak, a Magyar Televízió Nép ügyvédje című műsora műsorvezetőjének, mert másodfokon felmentették abban a magánvádas büntetőügyben, amelyben Balázs László, a Baumag Szövetkezet volt elnöke rágalmazással vádolta. Az ítélet nem jogerős, mert Balázs még fellebbezhet.

A Baumag volt elnöke azért indított eljárást az újságíró ellen, mert Juszt a műsorában 2006-ban kérdésként vetette fel, hova tűnt "az a tengernyi pénz, amely még az ország költségvetésében is meglátszana". Juszt szerint Balázs a pénzt "teljesen átláthatatlan módon egyéb érdekeltségeibe csorgatta át, elvonva ezzel a hitelezők fedezetét". Hozzátette, hogy miközben a sértettek nem jutnak hozzá a jogos követelésükhöz, "Balázs és társai később kiszabadulva vidáman élhetnek a lopott pénzből, míg meg nem halnak".

Kérdésünkre Papp Gábor, Juszt ügyvédje elmondta: a PKKB védence kijelentéseit jogellenesnek találta, mert megsértette az ártatlanság vélelmének elvét. Ezért még tavaly nyáron tíz nap közmunkabüntetést szabott ki, amit Juszt tudomásul vett, ám az ügyvéd fellebbezett. A Fővárosi Bíróság pedig neki adott igazat, mert úgy vélte, hogy hiányzik a cselekmény társadalomra való veszélyessége, így bűncselekmény sem történhetett.

Balázs Lászlót, a Baumag volt vezetőjét a 2007 óta tartó perben folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, súlyos következményekkel járó csődbűntettel, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, tőkebefektetési csalással, a számvitel rendjének megsértésével és közokirat-hamisítással vádolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.