A megtalált kislány

Tiszabecsnél akarta átlépni a magyar-ukrán határt az az orosz állampolgárságú nő, aki márciusban a dél-franciaországi Arles-ban elrabolta közös gyermeküket az elvált férjétől két férfi segítségével. A francia-orosz állampolgárságú kislányt és édesanyját vasárnap a határátkelőhelyen tartóztatták fel a határőrök, mielőtt átjutottak volna Ukrajnába.

Az orosz állampolgárságú nő húsvétvasárnap, kora délután jelentkezett kilépésre a magyar-ukrán határon, Tiszabecsnél, s vele volt három és fél éves kislánya is - közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Okmányaik ellenőrzésekor a schengeni információs rendszer jelezte, hogy a nőt bűncselekményért, a kislányt pedig eltűnés miatt körözik. A gyereket a Nyíregyháza-nyírszőlősi gyermekotthonba vitték, édesanyját pedig a rendőrség nyíregyházi fogdájába szállították. A hatóságok értesítették az apát, a francia hatóságokat és az orosz konzult.

Elise elhagyja apjával a magyar-ukrán határt, miután a hazai hatóságok megtalált az elrabolt francia-orosz kislányt (a kép videófelvételről készült)
Elise elhagyja apjával a magyar-ukrán határt, miután a hazai hatóságok megtalált az elrabolt francia-orosz kislányt (a kép videófelvételről készült)

A szomorú történet alapja egy válás utáni gyermekelhelyezési vita. A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született kislányt a francia hatóságok 2007-ben az apának ítélték, miután a szülők útjai elváltak. Az anya azonban nem akarta elfogadni a döntést, és a kislányt - az apa hozzájárulása nélkül - Oroszországba vitte, amiért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok közben Belenykajának ítélték a kislányt. Ebbe azonban az apa nem tudott belenyugodni, s tavaly szeptemberben Franciaországba vitte a gyereket.

A kislányt ezek után Arles-ban rabolta el két férfi és egy nő március 20-án, amikor az óvodából ment haza az apjával. A támadók az apát súlyosan bántalmazták. Az anya és cinkosai ellen a francia hatóságok adtak ki körözést, míg az apát Oroszországban körözik, miután onnan ő hozta el a gyereket.

A kislányért hétfő délután - a francia belügyi attasé kíséretében - megérkezett Nyíregyházára az édesapja. A hatóságok együttműködésének köszönhetően időközben sikerült minden szükséges okmányt beszerezni.

Jean-Michel Andre - aki egyébként óceánkutató - azt mondta: hosszú küzdelem után végre visszakaphatta a kislányát. Hozzátette azt is: szeretné intelligens módon rendezni a kapcsolatot elvált feleségével, kislánya érdekében, aki mindkét szülőjét szereti.

A kislány édesapja hétfőn már el is indult gyermekével Magyarországról Arles-ba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.