Ámokfutás Pittsburghben

Csak ezen a hét végén két ámokfutó gyilkolt az USA-ban, újra kiélezve a vitát az államok liberális fegyvertartási szabályairól.

Minek kell még történnie, hogy értelmes lőfegyvertörvényeink legyenek? - kérdezi szombati vezércikkében a The Washington Post az elmúlt hetek tragédiái nyomán, amelyekben zavart lelkű elkövetők 31 emberrel végeztek. A pontot az i-re már egy szombati, többszörös rendőrgyilkosság tette fel a Pennsylvania állambeli Pittsburghben. Egy, az anyjával élő 22 éves fiatalember golyóálló mellényben, fegyverarzenállal, közte AK-47-es gépkarabéllyal fogadta otthonában a rendőröket, akiket - mint korábban is megesett - családi nézeteltérés miatt hívtak ki, ezúttal viszont csapdába csalva őket. Richard Poplawski az első belépő rendőrtisztet szó nélkül agyonlőtte. Négyórás tűzharc után végül megadta magát, de két további rendőr is életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült.

Mi motiválhatta a gyilkost? Legjobb barátja szerint a fiút felzaklatta, hogy elvesztette állását, a szabad fegyverviselés híveként attól tartott, hogy az Obama-kormány változtat ezen, sőt "a kormány cionista ellenőrzését" is kifogásolta. Azt, hogy egyes amerikaiak mennyire nincsenek tisztában a fegyverviseléssel járó felelősséggel, érzékeltetik nagynénje szavai: "Volt néhány fegyvere. Tudom, hogy gépfegyvere, pár puskája, kézifegyverei is. Ezek szabadidős (eszközök) szarvasvadászatra, ilyesmire. Úgy értem, nem rossz fiú ő."

Előző nap egy New York állambeli kisvárosban követelt tizenhárom áldozatot egy szintén frusztrált ámokfutó vérengzése. Az állását vesztett, 41 éves vietnami-amerikai több tucat túszt ejtett egy bevándorlókat segítő szervezet, az Amerikai Polgári Szövetség binghamtoni épületében. Az elvált férfi egy állampolgársági ismeretek foglalkozásra rontott be, szintén golyóálló mellényben, állig felfegyverkezve. Feltehetően ismerte meggyilkolt bevándorlótársai egy részét, hiszen maga is ide járt tanfolyamra. Gúnyolták, hogy gyengén tud angolul, noha 19 éve élt az országban. "Nem szeretem Amerikát... Remélem, mindketten meghalnak - mondta egy ismerősének, aki tavaly az elnökválasztás jelöltjeiről kérdezte. A túszdráma azzal ért véget, hogy az ámokfutó öngyilkos lett.

Csak márciusban négy hasonló tragédia történt az államokban. Az észak-karolinai Carthage-ben hét idős bentlakóval és ápolónőjükkel végzett egy ámokfutó. Legidősebb áldozata 98 éves volt.

- Ilyesmi itt nem esik meg, ez nekünk teljesen új - mondta ott is a városi elöljáró. A helyi rendőrfőnök szerint pedig a vallásos lakosságot most is a hit segíti majd az események feldolgozásában. Ugyanaznap egy férfi öt családtagját, köztük két gyerekét mészárolta le a kaliforniai Santa Clarában, feleségét életveszélyesen sebesítve meg. Szintén ebben az államban, Oaklandben egy fiatalember négy rendőrt lőtt le egy közúti ellenőrzésnél. Alabamában egy autós szabályos embervadászatra indult, melynek során 10 emberrel, köztük saját anyjával és négy rokonával végzett gépfegyverével.

- Ki kell találnunk, mit tegyünk ezzel a szörnyű erőszakkal - mondta Joe Biden amerikai alelnök.

A bűncselekmények elkövetői 22 és 45 év közötti férfiak, fegyverviselési jogukat a második alkotmánykiegészítés garantálja. "Nem fegyverek, hanem emberek ölnek" - rendszerint erre hivatkozik az Országos Lőfegyverszövetség (NRA), amely 4,3 millió tagjával az államok egyik legbefolyásosabb lobbiszervezete. Nemrég a kongresszusban eltörölték például a gyorstüzelésű félautomata fegyverek tilalmát Washington fővárosban. Mint a minap Hillary Clinton külügyminiszter is elismerte, a lőfegyverek szabad amerikai áramlása jelenti az egyik fő problémát a mexikói drogkartellekkel szemben, amelyek immár a határ mindkét oldalán komoly veszélyt jelentenek. Minden tíz ellenséges fegyverből kilenc Amerikából származik, és 95 százalékban ezekre vezethetőek vissza a kartellgyilkosságok. A félautomata fegyvereket például sporteszközként viszik át; ezt az 1968-as lőfegyvertörvény tiltotta, George W. Bush elnöksége idején azonban újra gyakorlattá válhatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.