Házkutatás közben telefonált

Hivatali visszaélés gyanújával tavaly ősz óta nyomoz a Budapesti Nyomozó Ügyészség Császár Mihály alezredes, Csepel rendőrkapitánya ellen, akit március 12-én - teljes titoktartás közepette - Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest főkapitánya felmentett beosztásából, egyidejűleg határozatlan időre rendelkezési állományba helyezett.

Kedd reggeli számában a Bors című bulvárlap Császár csendes menesztését a januári csepeli kettős gyilkossággal hozta összefüggésbe. A lap úgy tudta, hogy a Csepel-szigeti Általános és Szakképző Iskola igazgatóját és helyettesét a szó szoros értelmében hidegvérrel kivégző volt "pedellus és biztonsági őr" K. Tamás a gyilkosságok után többször felhívta Császárt, ami azonban csak K. mobiljának híváslistájából derült ki. Korábban - állítólag - maga Császár javasolta K. Tamást biztonsági őri feladatokat is ellátó pedellusnak, mert az iskolában a férfi felvétele előtt gyakoriak voltak az elfajuló verekedések, a rendőrségnek hetente ki is kellett vonulnia.

Császár menesztésének azonban a csepeli kettős gyilkossághoz és K. Tamáshoz fűződő "barátságához" semmi köze - ezt egybehangzóan állítja Tafferner Éva, a BRFK és Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Névtelenséget kérő rendőrségi forrásokból megtudtuk: a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre tavaly szeptember elsején feljelentés érkezett a csepeli kapitány ellen hivatali visszaélés gyanújával. Eszerint Császár az egyik ismerőse ellen egy másik kerületben folyó eljárást kívánta befolyásolni. Császár arra próbálta rábírni a házkutatás kellős közepén a nyomozókat, hogy ne találjanak semmit, ami ismerősére nézve kellemetlen lehet. Az eset az első kerületben történt. Információink szerint a nyomozók egy válófélben lévő házaspár otthonában (ahová az egyik fél által lopás miatt tett feljelentés miatt vonultak ki) éppen csak elkezdték a házkutatást, amikor Császár rájuk telefonált és "megértésüket" kérte. Úgy tudjuk, később másokat is felhívott ezzel a kéréssel. Állítólag az illetékes ügyészt is, hogy ne keressék az állítólag ellopott vagyontárgyakat, mert azokat a házastársak tüntették el egymás elől.

A nyomozókat felháborította a kapitány "lobbizása". Jelentést írtak a felettesüknek, aki továbbította azt a BRFK vezetőjének. Úgy tudjuk, az ügyészségen sem értékelték sokra Császár odaszólását. Végül beidézték Csepel rendőrkapitányát; Császár Mihály panasszal élt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.