A Virgin Naphta-bukta

A történet egyik főszereplője októberben még azt hitte, jövedelmező olajüzletbe fekteti a pénzét. Két hónappal később, 1,5 millió dollártól megfosztva azonban már tudta: átverték. Már csak az a kérdés, hogy ki?

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi osztályán folyó nyomozás sértettjét 2006 őszén kereste meg régi ismerőse, aki tőkéstársat keresett egy, a Mollal kötendő szállítási szerződéshez. Ő, mármint a régi ismerős, több jelentős üzletet bonyolított a nemzeti olajtársasággal korábban, de addigi beszállítója otthagyta, ahhoz pedig nem volt elég tőkéje, hogy rövid távon új szállítót találjon helyette, akinek ráér utólag is fizetni, amikor már megkapta az áru ellenértékét a vevőjétől.

Az üzlet tárgya a gyógyszer- és festékipari alapanyagként is keresett Virgin Naphta volt. Az "ismerős" és még két magánszemély (róluk az NNI egyelőre semmit nem kívánt nyilvánosságra hozni) gyorsan alapítottak egy offshore társaságot, hogy majd azon keresztül szerzik be a Virgin Napthát, és adják tovább a Molnak. De a befektetőt kihagyták a társaságból. Később azzal nyugtatgatták, hogy ha akar, ő is tag lehet a cégben. De nem lett.

A hirtelen megalakított vállalkozás pedig jó ideig hiába keresett Európa-szerte Virgin Naphtát, sehol sem talált. Mígnem a cégtulajdonosok Budapesten egy megbízható "Virgin Naphta-forrásra" leltek egy litván férfi közbejöttével, aki azt állította: oroszországi kapcsolatai révén szinte korlátlan mennyiségben tud szállíttatni belőle. Utóbb kiderült, a litvánt különböző bűncselekményekért jogerősen elítélték Magyarországon, jelenleg éppen jogerős büntetését tölti.

De 2006 októberében még csak a leendő Virgin Naptha-szállítót látta benne a "sértett", az "ismerős" és másik két vállalkozó. Megkötötték a szerződéseket. Egyet a Mollal, hogy átvesz kétszer 3000 tonna Virgin Naphtát a magyarok offshore cégétől, majd a litván beszállítóval (aki szintén egy offshore cég képviselőjeként szerződött), aki garanciát vállalt, hogy orosz beszállítója maradéktalanul teljesíti szállítási kötelezettségét. Az első szállítmány vételárát, egymillió 508 ezer dollárt egy budapesti ügyvédnél letétbe helyezték.

Decemberben a befektető gyanakodni kezdett. Először azért, mert még mindig nem vették be a Mol kiszolgálására alapított társaságba, másfelől azért, mert amikor érdeklődni próbált az ügyvédnél, hogy hol tart a Virgin Naphta-szerződés teljesítése, azt a választ kapta, hogy neki ahhoz semmi köze, mivel nem érintett az ügyben. "De hát én tettem letétbe önnél a pénzt" - vágott vissza, de ezzel nem hatotta meg a letétkezelő ügyvédet.

Akkor már érezte, hogy baj van. Ismerősével, aki két hónapja jó üzletet kínálva befektetőnek csábította, némi magánnyomozással kiderítették, hogy bár egy gramm Virgin Naphta nem érkezett a cégük nevére, a két közvetítőcég képviselőjének aláírásával átadtak az ügyvédnek egy nyilatkozatot, e szerint a szállító teljesített, a vételár átutalható. És az ügyvéd a másfél millió dollárt már el is utalta addigra egy osztrák bankban vezetett számlára.

A befektető elbukta a befektetését. Átverték. Az NNI gazdaságvédelmi főosztálya csalás gyanújával nyomoz. Gyanúsítottként hallgatták ki a fiktívteljesítés-igazolást jegyzőket, lefoglalták minden lefoglalható ingatlanukat és ingóságukat. A kérdés már csak az, hogy sikerül-e visszaszerezni a jóhiszemű befektető másfél millió dollárját?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.