Balla-gyilkosság: A szerepjátékos alibije és a bezárt ajtó

Két hete kezdődött el az anyja, Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt S. Sándor büntetőpere. Számos új elemre derült fény a tárgyaláson.

Balla Irma fideszes önkormányzati képviselőt 2007. április 7-én, nagypéntek éjjelén ölték meg debreceni otthonában. A gyilkosságot éjszaka 11 óra után követhették el valamilyen botszerű eszközzel, amelyet a nyomozók nem találtak meg. A tettes az 58 éves asszony arcát és gégéjét zúzta össze. Vérnyomokat még a plafonon is találtak, a falra pedig különös formában fröccsent a vér, mintha felkiáltójeleket írtak volna rá. Az elkövető az ágyon fekvő holttestet a gyilkos eszközzel megbecstelenítette, majd letakarta, s az ajtókat kulcsra zárva távozott. A lakást nem rabolta ki, holott jelentős értékű ékszereket találhatott volna.

A gyilkossággal vádolt, harmincéves S. Sándor, Balla Irma fia 2007-ben még a budapesti Corvinus Egyetem gazdasági informatikus szakán tanult. Csendes, zárkózott fiatalembernek írják le ismerői. A gyilkosság napján, húsvétra érkezett Debrecenbe Budapestről. Este fél hétkor ment érte egy barátja autóval, és Bagamér községbe utaztak bográcsozni, egy nagyobb baráti társasággal. A fiatalembert ugyanaz a barátja vitte haza éjjel fél egykor. A vádlott azt állítja: amikor hazaérkezett, nem tudott bemenni a lakásba: be volt zárva a belső ajtó is. Ezért az éjszakát a ház pincéjében töltötte, reggel hatkor ment édesapja - a Balla Irmától 1994-ben elvált -, idősebb S. Sándor lakásába. Délután ment ismét haza, de akkor sem tudott bemenni a lakásba, ezért fölfeszítette az ajtót, s megtalálta anyja holttestét, majd fölhívta a rendőrséget. Említésre méltó, hogy a bejelentést rögzítő hangfelvételen a hangja nyugodt és érzelemmentes volt.

A vádhatóság szerint S. Sándor nem mond igazat. Éjjel megölte az anyját, majd - mivel szerepjátékok révén nagy gyakorlatra tett szert - eltüntette a nyomait, s bezárta a családtagok által soha nem zárt ajtót, hogy idegen elkövetőre terelje a gyanút. A vád arra épít: az anya és fia között nem volt felhőtlen a kapcsolat, egyszer, még meg is pofozták egymást. A vád szerint a bűntett elkövetésére motiválhatta a fiút, hogy megszerezze a házuk szomszédságában 14,5 millió forintért eladott telek árának ráeső részét.

S. Sándor ártatlannak mondja magát. Édesapja és testvére, S. Vanda szerint másutt kell keresni a tettest. A bíróságon elmondták: Balla Irma ellenséges viszonyba került az általa létrehozott, fideszes kötődésű Közért Egyesület egyes tagjaival. A tárgyaláson S. Vanda azt mondta: mivel az egyesületben többen édesanyja halálát kívánták, a halála előtt egy nappal Balla Irma Kósa Lajos polgármesterrel beszélt arról, hogy az egyesületet meg kellene szüntetni. A lány szerint a polgármester azt mondta: megpróbálják megoldani a problémát, de kérte anyját, addig ne beszéljen a dologról senkinek. (Erről megkeresésünkre Kósa Lajos nem kívánt nyilatkozni.)

S. Sándor ügyvédje, Magyar György szerint az ügyben csakis felmentő ítélet születhet, mert védence ellen komoly bizonyítékot nem tudtak felmutatni. A ruháján nem találtak vért, az alibije százszázalékos, az pedig nem érv - mondotta -, hogy S. Sándor nyugodt természetű, nem mutatja ki az érzelmeit, szereti a szerepjátékokat.

A per ősszel folytatódik.

S.Sándor tárgyalása
S.Sándor tárgyalása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.