Nincs vétkes - négy halott

A hosszas büntetőeljárás ellenére utólag nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy miért robbant fel 2006 júniusában a Crescom Kft. balatonfűzfői petárdaraktára - erre a következtetésre jutott a Veszprémi Városi Bíróság, amely első fokon felmentette a kft. két vezetőjét - G. István ügyvezetőt és V. Géza műszaki igazgatót - a vádak alól.

Mint ismert, három éve egyetlen robbanás következtében a földdel vált egyenlővé a balatonfűzfői ipari parkban a fővárosi cég által bérelt hatszáz négyzetméteres, lőporraktárnak készült épület, amelyben negyventonnányi pirotechnikai anyagot tároltak. A romok három munkást temettek maguk alá, negyedik társuk holttestét egy nappal később, a helyszíntől száz méterre találták meg.

Tavaly a két cégvezető ellen kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat. Többek között azt rótták terhükre, hogy egyes pirotechnikai termékeket szabálytalanul tároltak, továbbá nem biztosítottak védőruhát az alkalmazottak részére. A cégnek gondoskodnia kellett volna antisztatikus védőruhákról, valamint olyan cipőkről, amelyek az elektromos feltöltődést követő kisülést levezették volna a földbe.

G. István és V. Géza az eljárás során végig tagadta, hogy felelős lenne a robbanásért. A bíróság végül arra a következtetésre jutott: nem bizonyítható, hogy a cégnél feltárt szabálytalanságok ok-okozati összefüggésben lennének a bekövetkezett tragédiával, így mindkét vádlottat felmentették. Az ítélet az ügyészség fellebbezése miatt nem jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.