Irattartó mögött az amstetteni szörny

Perének nyitónapján részleges beismerést tett a lányát szexuális rabszolgasorba kényszerítő, folyamatosan megerőszakoló, a vérfertőző viszonyban hét gyermeket nemző Josef Fritzl.

Kék színű műanyag aktatartóba rejtette az arcát, így próbált menekülni a nyilvánosság elől Josef Fritzl. Az amstetteni szörnynek is hívott férfi büntetőpere rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tegnap kezdődött meg az alsó-ausztriai St. Pöltenben.

Az Ausztriában az évszázad perének kikiáltott eljárásban az esküdtbíróság arról dönt, hogy valamennyi vádpontban, így a többi között gyilkosságban, vérfertőzésben, több ezer rendbeli nemi erőszakban, rabszolgaságra való kényszerítésben bűnösnek tartja-e Fritzlt. Azt a rémet, aki 24 éven át háza egyik pincehelységében tartotta fogva lányát, folyamatosan megerőszakolva és hét gyermeket nemzve a világtól elzárt, szexuális rabszolgasorsba kényszerített Elisabethnek.

Az amstetteni szörny pere több mint kétszáz újságírót vonzott St. Pöltenbe. A viszonylag kis tárgyalóba csak kevesen fértek be, de Elisabeth Fritzl videovallomásának idejére el kellett hagyniuk a termet. Az igazságügyi szakértők által pszichésen súlyosan beteg, de beszámíthatónak tartott Fritzlt hiába ostromolták kérdéseikkel a riporterek, a szürke zakóba és nadrágba öltözött szörny a kék irattartó mögé bújva nem válaszolt. A bíróság kérdéseire viszont felelt, szemtanúk szerint előbb magabiztosan, majd egyre inkább elcsukló, remegő hangon.

A nyomorúságos látványt nyújtó Fritzl részleges beismerő vallomást tett. A vérfertőzést elismerte, a gyilkosságot tagadta. Az ügyészség szerint a vádlott az Elisabeth által az ablaktalan, alig 18 négyzetméteres pincében, 1996-ban világra hozott gyermeket hagyta meghalni. Ítéletet állítólag már pénteken hirdetnek, akkor a tárgyalás újra nyilvános lesz.

A büntetőpernek nem tárgya annak vizsgálata, hogy Fritzl hogyan tudta 24 éven át a szomszédokat, valamint a hatóságokat megtéveszteni. - Egyetlen ember, nem pedig egy település vagy egy nemzet kollektív bűnéről van szó - hangoztatta a tárgyalást vezető bíró, Andrea Humer. Amstettenben érezhetően felejteni akarnak és szabadulni a bélyegtől. Míg tavaly áprilisban, Fritzl lebukásakor több helybeli kiadta a szörny házára néző erkélyét a tévés stáboknak, most inkább kitérnek a nyilatkozatok elől.

A férfi 1984 nyarán csalta a ház pincéjébe az akkor éppen nagykorúvá lett Elisabethet. A vérfertőző szexuális viszonyból származó gyerekek közül hárman a föld alatti rejtekhelyen, hárman Fritzllel és feleségével éltek. A férfi az "unokákról" azt terjesztette, hogy eltűnt lánya hozta őket haza és bízta a gondjaikra. Lebukását a születése óta a pincében élő 19 éves Kerstin súlyos betegsége okozta. Az "unoka" kórházba került, Elisabeth ugyanakkor meg tudta győzni apát, hogy ő is bemehessen a klinikára. Itt mondta el horrorszerű kálváriáját egy orvosnak, aki biztosította, megvédelmezi Fritzltől.

Elrejtette  arcát és csak a bíróság kérdéseire válaszolt, elcsukló hangon
Elrejtette arcát és csak a bíróság kérdéseire válaszolt, elcsukló hangon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.