Felmentették a fényevőt

Kóros elmeállapota miatt a Fővárosi Bíróság tegnap az emberölés kísérletének, és a kiskorú veszélyeztetésének vádja alól is felmentette a fényevőként elhíresült férfit, aki két éve halálra éheztette állapotos feleségét. A szakértők szerint néhány napon belül két és fél éves gyermeke is éhen halt volna, ha nem derül fény a család embertelen szertartásaira, s nem viszik orvoshoz azonnal a gyermeket. A bíróság ezzel egyidejűleg elrendelte a férfi kényszergyógykezelését, ahogy azt az ügyészség is indítványozta.

A családra még 2007 májusában találtak rá óbudai otthonukban. Az anyán már nem tudtak segíteni. Alig kétéves gyermeke egy hat hónapos csecsemő súlyával rendelkezett. Az eljáró bíró meg is jegyezte: sokkoló felvételeket láttak a kislányról az eljárás alatt. A kisgyerek vércukorszintjének csökkenése miatt súlyos anyagcserezavarral került kórházba. Amennyiben 72 órán belül nem kezdték volna meg újra a táplálását, szakértők szerint1 az apróság életét vesztette volna.

A fényevő és családja már hónapokkal korábban minden hozzátartozójukkal megszakították a kapcsolatot. Sajátos vallási rendszerükben a "teljes megvilágosodásra törekedtek". Fokozatosan alakították át a táplálkozásukat, és gyermeküket is e szerint étkeztették. Időszakonként tisztítókúrákat, böjtöket tartottak. Azt hitték magukról, hogy különböző szentek reinkarnációi. Az ellazulásban egy audiovizuális eszköz fény- és hanghatásai "segítették" őket. Ezért lett a vádlott a sajtóban fényevő.

A bíróság kimondta: a férfi a cselekmény elkövetésekor és az óta is téveszméken alapuló tudathasadásos elmezavarban szenved, ami teljes mértékben kizárta beszámíthatóságát. A bíróság álláspontja szerint a férfi kóros elmeállapota miatt fennáll a veszélye annak, hogy hasonló bűncselekményt a későbbiekben is elkövet. "A vádlott beteg, nagyon beteg, tetteit jogilag a terhére értékelni nem lehet" - indokolta a bíró a felmentő rendelkezést.

A férfi még az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán a bíróság előtt azt mondta: rájött, hogy nem ez a fajta böjtölés a legjobb tisztítókúra. Hozzátette: soha többet nem fog böjtkúrázni. Azt mondta: soha nem akarta megölni a gyermekét és veszélyeztetni sem akarta őt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.