Kik hibáztak a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság után?

Nem hibázott az az ügyeletes orvos, aki a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság helyszínén "lakástűz és robbanás okozta halált" állapított meg - egyebek között ez derül ki a kormány által az önkormányzati, a rendészeti és az egészségügyi tárcáknál folytatott vizsgálatról szóló jelentésből.

A mentőszolgálat céglédi irányító központja 2008. február 23.-án késve indította útnak a második esetkocsit Tatárszentgyörgyre, ahol Molotov-koktéllal ismeretlenek felgyújtottak egy romák lakta házat, majd lelőtték a házből kimenekülő családfőt és ötéves kisfiát.

A helyszínen a mentősök szakszerűen tették a dolgukat. A korábbai feltételezésekkel ellentétben nem hibázott a helyszínen eljáró (a halál okaként lakástűz és robbanás okozta halált megállapító) orvos. A vizsgálat szerint "a hatályos jogszabályoknak megfelelően látta el a feladatát... A halál megállapításával összefüggő, feladatkörébe tartozó egészségügyi feladatokat megfelelő szakmai színvonalon végezte, a halál okának megállapítására vonatkozó további viszgálatára tett javaslata helyes volt." A kormányszóvivő kérdésünkre utóbb hozzátette: a helyszínen nem vették figyelembe az orvos javaslatait. Daróczi Dávid ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy az orvos írásban hol kifogásolta javaslatainak semmibevételét.

A tűzoltók is szabályosan tették a dolgukat, a tűzvizsgáló azonban nem kellő körültekintéssel vizsgálta és állapította meg a tűz okát, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult, csakúgy, mint a helyszínen intézkedő rendőrök közül a forrónyomos parancsnok és a helyszínelés vezetője ellen.

S bár a kormánynak készült jelentés az orvos munkájában semmi kivetnivalót nem talált, az egészségügyi miniszter kötelező képzést vezet be a halottvizsgálatot végzők részére, az igazságügyi és rendészeti miniszter pedig megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a halottszemléket a jövőben esetleg ismét rendőrorvosok végezzék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.