Kaiser Ede börtönnaplója

"Miért várt a nyomozóhatóság másfél évet, hogy kihallgassa azokat a személyeket, akikkel telefonon beszéltem a móri mészárlás idején?" - teszi fel a kérdést A móri ártatlan címet viselő börtönnaplóban a ma is ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetését töltő Kaiser Ede.

Kaiser Ede hálás mindazoknak, akik annak idején sikeresen harcoltak a halálbüntetés eltörléséért. A napokban boltokba kerülő A móri ártatlan című börtönnaplójában azt írja: nélkülük ma már nem élne.

"Az ügyészi perbeszéd szinte minden egyes pontját meg tudtam volna cáfolni. Ha nem érzékeltem volna, hogy a sorsomat - rám nézve hátrányosan - eldöntötték, a szónoklatot egy kézlegyintéssel le tudtam volna. Ennek ellenére elég mellbevágó volt 29 évesen így kimondva hallani az életfogytig tartó fegyházbüntetést a feltételes szabadságra bocsátás kizárásával. A közügyektől való eltiltás mondhatni komikusnak tűnt" - írja Kaiser, aki az első fokú ítélet kihirdetése után abban bízott, még az eljárás vége előtt elfogják az igazi tetteseket.

Az Erste Bank móri fiókjában 2002. május 9-én nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás után 73 nappal a rendőrség Kaiser Edét és gyerekkori barátját-bűntársát, Hajdú Lászlót nevezte meg elkövetőkként. Egy nappal 2004 karácsony előtt a Fővárosi Bíróság Kaiser Edét ténylegesen életfogytig tartó fegyházra ítélte. A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy ő állt a bank ajtajában, amikor "ismeretlen társa" lelőtte a bent lévőket, s hogy ő is rálőtt Szép Csaba biztonsági őrre. Hajdút nem ítélték el. Harmincnyolc hónap múlva, a később zárkájában öngyilkosságot elkövető Nagy László és Weiszdorn Róbert elfogása után a nyomozás irányítója úgy fogalmazott: lehetséges a móri ügy másik megoldása is.

Kaiser - mint írja - 2002. július 22-én, amikor garzonlakása fürdőszoba-ablakán át a tetőre menekült, azt hitte, egy balhéjáért csaptak le rá. Volt neki bőven, a móri mészárlással egy eljárásban még öt brutális kegyetlenséggel végrehajtott rablásért is felelősségre vonták. Azok elkövetését beismerte.

Amikor a tetőn egy szál alsóban tizenöt kommandós fegyvere meredt rá, megadta magát. "Ingerülten kérdeztem: mire fel ez az egész akció? A kurta válasz ennyi volt: emberölés bűntette, Mór! A vád annyira abszurd volt, hogy még ebben a helyzetben is kiröhögtem őket." Hamar rájött: ez nem vicc. A barátja adta fel a 25 milliós jutalomért. Amit a cimbora megkapott. Amikor az igazi tetteseket elfogták, eltűnt a pénzzel.

Kaiser könyve súlyos vádakat fogalmaz meg az igazságszolgáltatás szereplőivel szemben, amikor tanúk nyomás alá helyezéséről, befolyásolásáról, kioktatásáról. Olyan eseményekről is ír, amelyek - ha igazak - az egész eljárás tisztességét megkérdőjelezik. S megmagyarázzák, miért lőtt bakot a rendőrség, az ügyészség és a bíróság a móri perben.

Arra nemcsak Kaiser várja a választ, hogy miért nem vonta le még ma sem az igazságszolgáltatás az eset tanulságait.

Kaiser Ede (balra) és Hajdú László rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet
Kaiser Ede (balra) és Hajdú László rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.