Beültetéskorlát a nyolcas ikrek után

Kötelesek-e az adófizetők valakit eltartani, aki messze erőn felül vállal gyereket, ráadásul méhen kívüli megtermékenyítéssel? Az USA több állama is szigorít.

Több amerikai állam is törvénykezésbe fogott a nagy vihart kavart kaliforniai nyolcasiker-ügy nyomán, hogy szabályozza a meddőségi klinikák működését. Mint megírtuk, a 33 éves egyedülálló és munka nélküli, segélyből élő Nadya Sulemannak a nyolc újszülöttjével együtt már tizennégy gyerekről kell(ene) gondoskodnia. A legidősebb hétéves, egyikük autista. Az apa kiléte csak a négy legidősebb gyerek esetében ismert.

Szakemberek már a nyolcas beültetés nyomán értetlenségüknek adtak hangot, miután az ikrek méhen kívüli megtermékenyítés (IVF) eredményei, és korábbról visszamaradt, lefagyasztott zigótákat is beültettek, amelyek a méhben tovább osztódhattak. Egy Kaliforniában benyújtott törvényjavaslat most először vonja a meddőségi és a plasztikai sebészeti magánklinikákat az állam egészségügyi hatóságának ellenőrzése alá. Georgiában arra készülnek, hogy a 40 évnél fiatalabb asszonyok esetében kettőben, az ennél idősebbeknél háromban korlátozzák a beültetésre kerülő embriók számát. Az egyszerre megtermékenyített petesejtek számát is behatárolná az embriótranszfer. - Nadya Suleman az évek során dollármilliókba kerül majd Kaliforniának. Az adófizetőknek kell fizetniük a 14 gyerekét. Nem akarom, hogy ez Georgiában megtörténhessen - nyilatkozta a The Wall Street Journalnak a javaslat egyik beterjesztője. Mások az anya döntési jogát hangsúlyozzák. - Annak a személynek a joga eldönteni, hogy mi történjék az embriókkal, aki végigment ezen a procedúrán. Nem az orvosé, és főleg nem a kormányé - nyilatkozta Barbara Collura, egy virginiai meddőségi szövetség ügyvezetője.

- Nem akarok az adófizetők terhére lenni - mondta az élelmiszerjegyeken és más támogatási formákon élő Suleman, akit még az ág is húz: nem tudta fizetni a jelzálogkölcsönét, a bank elveheti tőle a házát.

Egy civil szervezet tizenkét fős, 24 órás ügyeletet ajánlott neki gyerekei ellátására. A fiatal nőnek ugyanakkor egymillió dollár hullhatna az ölébe - ezúttal szó szerint. Steve Hirsch pornócézár "felnőttszórakoztatási" vállalkozása ugyanis ekkora összeget ajánlott neki, ha szerepel egy szexfilmben. A nő a szülés miatt felszedett kilóira hivatkozva utasította vissza az ajánlatot. Sulemanról kiderült, példaképe a három gyereket szült, és ugyanennyit örökbe fogadott Angelina Jolie; hogy hasonlítson a színésznőre, plasztikai műtétre is vállalkozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.