A trichinellózis fertőzött Békés megyében
A trichinella olyan, a sertés és a vaddisznó izomzatában rejtőző parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem kellően hőkezelt húsának elfogyasztását követően az emberben is megbetegedést okozhat. A trichinellával fertőzött és nem kellően hőkezelt sertéshúsos étel elfogyasztása után 2-28 nap, leggyakrabban 7-10 nap múlva erős hasmenés, émelygés, hányás, magas láz, fejfájás, majd 2 héttel később a szemhéj, szemkörnyék és arc vizenyős duzzanata, izomfájdalmak, köröm alatti vérzések jelentkezhetnek. A betegség emberről emberre nem terjed.
A trichinellavizsgálat a házi sertésvágások esetén nem kötelező, azonban a vágóhidakról és a feldolgozó üzemekből kikerülő sertéshúst tartalmazó élelmiszerek biztonságosak. Ennek a kórnak és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében fontos a higiéniai intézkedések betartása, mert a fertőzést a patkányok közvetítik - figyelmeztet a közlemény.