Jön a két műszakos bűnüldözés

Két műszakos munkarendben üldözik ezentúl a rendőrök a bűnözőket. "A bűnözők sem nyolctól négyig dolgoznak" - az országos rendőrfőkapitány így indokolta a lényegében azonnali hatállyal bevezetni tervezett új munkarendet. A rendőrség két év alatt kétszáz diplomással erősítene.

A rendőrség bűnügyi vezetőit a napokban tájékoztatják hivatalosan a bűnügyi szolgálatnál szinte azonnali hatállyal bevezetendő új munkarendről - mondta lapunknak Bencze József országos rendőrfőkapitány. A nyomozók jelenleg reggel nyolctól délután négyig-ötig dolgoznak. Ha késő délután, este vagy éjszaka történt a bűncselekmény, olykor csapatostul rendelik be őket. Amíg a nyomozók az állomáshelyükre vagy a tetthelyre nem érnek, a nap huszonnégy órájában hadra fogható bevetési és forrónyomos csoportok biztosítják a helyszínt, meghallgatják a tanúkat, vagy legalább felírják az adataikat.

- A bűnözők sem reggel nyolctól délután ötig dolgoznak - magyarázta Bencze József, miért tarthatatlan az eddigi munkarend. Ezentúl a bűnügyi szolgálat - egyelőre csak a nagyobb, 20-30 fős bűnügyi osztályok, később valószínűleg a kisebbek is - áttérnek a két műszakos (reggel hattól délután kettőig, illetve kettőtől este tízig tartó) munkarendre. A cél az, hogy minél több nyomozó legyen a terepen, amikor a potenciális bűnözők, illetve a bűncselekmények lehetséges sértettjei az utcán vannak.

A rendőrség hatékonyságát javítandó az ORFK az idén hatvan kistérségban 120 új körzeti megbízottat állít munkába. "Terepre" küld száz olyan rendőrt is, akik eddig kapusként szolgáltak, helyettük négy hónapos kiképzésen átesett őröket állítanak a kapitányságok és az őrsök kapujába, akik rendőrségi dolgozók lesznek ugyan, de nem hivatásosak. Ugyancsak "kizárólag őrző-védői feladatokra kiképzett rendőrségi dolgozók" védik majd - néhány kivételtől eltekintve - a külképviseleteket. Jelenleg 200 rendőr strázsál naponta a követségek környékén - őket is járőrként foglalkoztatnák a későbbiekben. Az ORFK emellett két év alatt kétszáz őrző-védő kutyát is csatasorba állítana a rendőrök elleni támadások, a rendbontások hatékonyabb megfékezése érdekében.

Ugyancsak létszám-takarékossági megfontolásból, fizetőssé tenné az ORFK az állami futárszolgálatot, amelynek szolgáltatásait jelenleg több mint 30 állami szerv és intézmény használja. A rendőrség szerint sokan státuszszimbólumként használják a szolgálatot, s olyan dokumentumokat kézbesíttetnek velük, amelyeket nem indokolt rendőrségi futárokkal szállíttatni.

Kormánykörökben támogatják a rendőrség azon elképzelését, hogy még az idén kétszáz diplomásnak hirdessenek állást a testületnél. Elsősorban jogászokat, vegyészeket, orvosokat, informatikusokat és mérnököket keresnek - ők polgári alkalmazottakként dolgoznának.

Szolgálati pótlékkal tartanák vissza a ma még igen vonzó feltételek miatt 25 év után nyugdíjba készülő, tapasztalt rendőröket. Úgy tervezik, hogy azok, akik maradnak, 25 év szolgálat után 40, 30-35 év szolgálat után 50, 35 év után 60 ezer forintot kapnának a fizetésük felett.

A Miniszterelnöki Hivatal százmilliós támogatásán felül további 100 millió forintot és 150 leselejtezett, de még jó állapotban lévő rendőrautót kap az Országos Polgárőr Szövetség - mondta Bencze. A támogatás fejében a rendőrség azt kéri, hogy növeljék a rendőrséggel közös járőrözések arányát. Tavaly a polgárőrség közel kilencmillió órát járőrözött, ebből azonban rendőrökkel együtt csak egymilliót; ezen az arányon javítanának a jövőben.

Két év alatt kétszáz ebbel is erősítenek
Két év alatt kétszáz ebbel is erősítenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.