Kényszerleszállás Temesváron

Hősként ünneplik Romániában azt a két moldovai pilótát, akik sikeres kényszerleszállást hajtottak végre szombat reggel a temesvári repülőtéren. Iurie Oleacovnak és Leonid Babinschinek emberáldozat nélkül sikerült landolniuk a Carpatair légitársaság Saab 2000 típusú gépével, amelynek orrfutóműve nem nyílott ki.

A repülőgép szombaton kora reggel Kisinyovból indult Temesvárra 47 utassal és 4 fős személyzettel a fedélzetén. A 8 órakor esedékes leszállás előtt tíz perccel a pilóták észrevették, hogy a gép orrfutóművel meghibásodott, és ezt a temesvári repülőtér irányítótornya is megerősítette.

A gép csaknem két órán át a város fölött keringett, hogy tartályaiban minél kevesebb üzemanyag maradjon. Eközben a kifutópályát különleges habbal vonták be, amelyre a pilótáknak sikerült leszállniuk. Mégpedig úgy, hogy az utasok közül senki nem szenvedett sérülést sem, a kivonult 16 mentő- és tűzoltóautónak, illetve speciális intervenciós csoportnak munkája nem akadt.

Mi több, a gépnek sem történt komolyabb baja. Nicolae Petrov, a Carpatair elnöke közölte: a repülőgépet a szükséges kisebb javítások után azonnal ismét üzembe helyezik.

Amatőr rádiósok, akik a pilóták és az irányítótorony közti beszélgetéseket végighallgatták, elmondták: a bajba jutott gép pilótái hidegvérrel és rendkívüli szakmaisággal kezelték a műszaki hibát, és ennek köszönhetően sikerült a legjobb körülmények között földre hozniuk a repülőt.

- Másodszor születtünk meg. A pilóták megmentették az életünket - mondta az egyik utas.

Ez pedig egybevág azzal, amit Iurie Oleacov, a repülőgép parancsnoka nyilatkozott: - A kapkodás ellenünk dolgozott volna. nem akartuk az utasok életét veszélyeztetni. A sikerhez pedig mindennek tökéletesnek kellett lennie.

Oleacov 13 éve pilóta, 7600 órát repült, Babinschi 23 éve repül, s eddig összesen 13 ezer órát vezetett repülőgépet.

Az egyik román hírtelevízió élő adásban közvetítette a feszült perceket. A látványos kényszerleszállás pillanatait azonban sok hozzátartozó nem volt képes végignézni a temesvári repülőtér ablakaiból.

Hibás futóművel ért földet, senki sem sérült meg
Hibás futóművel ért földet, senki sem sérült meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.