A csapvizet is árulják New Yorkban

E sorok írója meglepetéssel tapasztalta, hogy a világ egyik legdrágább utcája, a manhattani Ötödik sugárút kis boltjaiban sorra árulnak horvát ásványvizet - ám nemrég komoly riválist kapott New Yorkban az öszszes frissítőital. Nem ámítás: ez a "Tap'd NY", vagyis a metropolis közönséges csapvize. Az ötlet egy Craig Zucker nevű fiatalember fejéből pattant ki.

- Se dúsítás, se kút nem kell hozzá, ráadásul rendkívül tiszta a víz - nyilatkozta a vállalkozó, aki a Miami Egyetemen indított diszkontkártya-akcióján szedte meg magát. Most New York Brooklyn városrészében bérel egy raktárat, ahol a főnyomócsövet csapolja meg. A vízszámla nem éppen magas: 14 hektoliterenként egy dollár; igaz, innen még egy lízingelt tartályautóban a folyó túlpartjára szállítják az árut palackozásra. A boltokban palackját másfél dollárért árulják, az ásványvíznél olcsóbban - ez jelentős versenyelőny, amikor a két legnagyobb üdítőital-forgalmazó gondokkal küszködik. A Coca-Cola profitja csökkent, a Pepsi- Cola pedig áremeléssel ért csak el némi forgalomnövekedést.

New Yorkot az állam északi, a kanadai határ felé nyúló részének víztározói, illetve három tó látja el. De a nagyváros környezetvédelmi hatósága megerősítette: a Cityben iható víz ízét egy tavaly nyári összehasonlításban 150 közül is a legjobbnak minősítették. Ezzel együtt más palackozókhoz hasonlóan a "Tap'd NY"-ot is szűrik, hogy tovább javítsák.

San Franciscó-i szakértők tanulmánya rámutat: számos ásványvíz, amelyet a boltokban kapni, valójában maga is közönséges csapvíz. Ehhez képest Zucker ötlete az őszinteségre épít, valamint az amerikaiak közismert szokására: a legtöbben egész nap üdítőt vagy ásványvizet kortyolgatnak a megfelelő folyadékbevitel érdekében. Így a csapvízzel valójában azt fizetik meg: nem kell napi készletüket magukkal cipelniük, hanem elég, ha időnként beugranak a boltba. De az új üzlethez fűzött internetes kommentárokból az is kiderül: a környezetkímélő megoldás a pillepalackhegyek apasztása lenne. Azaz: mindenki igyon az utcán is csapvizet, de saját palackját töltse újra a gyorséttermek, bevásárlóközpontok, pályaudvarok mosdóiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.