A terrorista pénzügyi gondjai

A múlt szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói elfogták azt a 33 éves miskolci férfit, aki hét e-mailben alkalmanként tíz-húsz közintézmény felrobbantásával fenyegette meg a kormányt, ha nem fizetnek neki 90 millió forintot. J. Zoltán szorult anyagi helyzetével magyarázta tettét.

Először 2007 októberében kapott Miskolcról e-mailt a kormány: írója 90 millió forintot követelt, különben - figyelmeztetett - robbantásos merényleteket hajt végre előre meg nem jelölt közintézmények ellen. Az efféle fenyegetőzés 2003 óta jogilag terrorcselekménynek minősül, amelynek nyomozása a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kizárólagos hatáskörébe tartozik. A büntető törvénykönyv tíztől tizenöt évig terjedő, vagy minősített esetben életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti az elkövetőt. Az már a kezdeti elektronikus levelekből kiderült, hogy a terrorista jártas az informatikában, hosszú ideig csaknem tökéletesen sikerült eltüntetnie azokat az elektronikus nyomokat, amelyek alapján a világhálón rátalálhattak volna.

Közel egy évvel később, 2008. szeptember 11-én a terrorista egy újabb e-mailt küldött, s akkor már a nyomaték kedvéért egy házi készítésű gyújtóbombát is elhelyezett Miskolc határában, egy gázelosztó közvetlen közelében. Ismét 90 milliót kért. A másnapi pénzátadás azonban elmaradt.

Petőfi Attila dandártábornok, az NNI igazgatója és Tomin Szilvia őrnagy, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának munkatársa egy tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta: - Amint a nemzetközi rendőri gyakorlatban, a terroristák ügyében eljáró magyar hatóságok számára is alapelv, hogy a követelésnek nem szabad engedni.

A kormánynak címzett elektronikus üzeneteket a rendőrség francia és amerikai profilalkotókkal, kriminálpszcihológusokkal, nyelvészekkel is elemeztette. Ők arra jutottak, hogy az akkor még ismeretlen terrorista folyamatosan radikalizálódik. Erre utalt - egyebek közt -, hogy kezdetben csak közintézményeket, később már bevásárlóközpontokat is fenyegetett. S az is, hogy 2007-es fenyegetéseinek 2008-ban már egy bombával is nyomatékot adott.

Az NNI az összegyűlt információk alapján fokozatosan rajzolta fel a lehetséges elkövetők körét, mígnem eljutottak J. Zoltán egyik közeli hozzátartozójához. A további - a sajtótájékoztatón nem részletezett - nyomozás eredményeként sikerült azonosítani J. Zoltánt, akit a múlt szerdán az NNI egyik különleges egysége Miskolcon fogott el.

A 33 éves informatikai és elektronikai képesítésű férfi első kihallgatásán beismerte tettét. Azt mondta: családja nehéz anyagi helyzetén kívánt javítani a kormány "megzsarolásával". Azt a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy kitől vagy honnan kapott segítséget J. a gyújtóbomba elkészítéséhez, s az is kérdés még, hogy voltak-e társai. J. Zoltánt az eddigi bizonyítékok alapján a bíróság letartóztatta.

A robbantásokkal fenyegető férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges egysége fogta el
A robbantásokkal fenyegető férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges egysége fogta el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.