Pusztító gázrobbanás Polgáron - VIDEÓ

Ketten vesztették életüket abban a gázrobbanásban, amely péntek délután történt Polgáron. A mentést irányító tűzoltóparancsnok azt mondta: ilyen pusztító gázrobbanást még nem látott.

Egy 74 éves asszony és 32 éves fia vesztette életét abban a gázrobbanásban, amely péntek délután négy óra után történt a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. A Dante utcában egy ház teljesen megsemmisült - az áldozatokat a romok alatt találták meg mintegy háromórás keresés után. Négy szomszédos épület lakhatatlanná vált, további hat ház megsérült.

A törmelékekkel, kövekkel és építőelemekkel ellepett környék leginkább bombatalálat helyszínére hasonlított - a robbanás iszonyatos ereje még a tűzoltókat is megdöbbentette. A mentést irányító parancsnok, Bartovics Attila alezredes, a tiszaújvárosi tűzoltóság vezetője érdeklődésünkre azt mondta, hogy ilyen hatalmas pusztítást okozó gázrobbanást még nem látott: a detonáció több mint harminc méterre repítette a felrobbant családi ház romjait. A légnyomás ereje a közelben nekivágott a falnak egy kutyát, amely elpusztult.

A helyszínre érkező tűzoltók a törmelékeket kézzel eltakarítva kutattak a romok alá rekedt emberek után. Így találták meg a két áldozatot nem sokkal a robbanás után. A keresést azonban nem hagyták abba. Parancsnokuk szavai szerint azért folytatták a mentést, mert nem volt kizárható, hogy esetleg mások is lehetnek még a romok alatt.

Este hat óra körül érkezett a helyszínre a kutyás mentőosztag. Átvizsgálták a helyszínt, nem találtak újabb áldozatokat - csak ezután kezdték meg a tűzoltók a romok eltakarítását az erre alkalmas munkagépekkel.

A tűzoltók munkáját helyi polgárőrök is segítették.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az okok egyelőre nem ismertek. A szomszédok szerint az anya és fia nem vezetékes gázt használt, hanem gázpalackot. A tűzoltók azt mondják, hogy a szivárgó gáznak az egész lakóépületet el kellett öntenie ahhoz, hogy ekkora erejű robbanás történjen. Ilyen esetben a gáz már egy bekapcsolt televízió hőjétől is belobbanhat.

A mentést a város több száz lakója kísérte figyelemmel. Sokan kisírt szemmel álldogáltak a romok mellett, mert jól ismerték a két áldozatot. Azt mondták: az öngyilkosságot kizártnak tartják, az anyát és fiát életvidám embereknek ismerték. A harminckét éves fiatalember korábban edényboltot működtetett a helyi piacon.

A keresést végző tűzoltók munkáját figyelő helybéliek közül egy fiatalember - aki egy környékbeli vállalkozásnál dolgozik szerelőként - azt mondta:

- Olyan hatalmas volt a robbanás, hogy az innen egy kilométerre lévő műhelyünk vasajtaja beleremegett, mintha földrengés rázta volna meg az épületet. Azonnal kiszaladtunk az utcára, és a hang irányába futottunk. Már messziről láttuk a fölrobbant épületek szerteszét heverő romjait.

A helyszínen válaszolt kérdéseinkre Tóth József polgármester, szocialista parlamenti képviselő. Megtudtuk, hogy a robbanás következtében megsérült épületek közül csak egynek volt biztosítása, az önkormányzat minden segítséget megad a károsultaknak a házak helyreállításához. Felajánlották azt is, hogy a lakhatatlanná vált épületek lakóit önkormányzati intézményekben helyezik el, de az érintettek inkább - átmenetileg - a rokonaikhoz költöznek.

A baleset körülményeit a hajdúnánási tűzoltóság vizsgálja.

 

Ketten vesztették életüket a romok alatt
Ketten vesztették életüket a romok alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.