Sztojka Iván tagad

Csütörtök éjszaka feladta magát a rendőrségen Sztojka Iván, a veszprémi késelés harmadik gyanúsítottja, aki az első kihallgatásán ártatlannak vallotta magát.

Péntek hajnalban kihallgatta a rendőrség Sztojka Ivánt, a vasárnapi veszprémi merénylet harmadik gyanúsítottját, miután a körözött férfi néhány perccel éjfél előtt feladta magát: ügyvédjével együtt bekopogtatott a megyei kapitányság ajtaján, ahol azonnal őrizetbe vették. Csányi Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az ötórás kihallgatásról a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket, csupán annyit közölt, hogy a rendőrség kezdeményezte Sztojka előzetes letartóztatását.

Marian Cozma holttestét szállítják el a Veszprém Arénánából. A gyászmenetet a kézilabdázó apja vezeti
Marian Cozma holttestét szállítják el a Veszprém Arénánából. A gyászmenetet a kézilabdázó apja vezeti

Drescher Ivor, Sztojka ügyvédje kérdésünkre azt mondta: a 27 éves enyingi férfit társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel és súlyos testi sértéssel gyanúsította meg a rendőrség. Sztojka részletes vallomást tett, amelyben elismerte, hogy jelen volt vasárnap éjszaka a veszprémi Patrióta lokálban, sőt bizonyos garázda jellegű cselekményeknek is részese lehetett - ezzel feltehetőleg a báron belüli verekedésre utalhatott -, ám a terhére rótt három bűntettben ártatlannak vallotta magát, azokban állítása szerint nem vett részt, sőt nem látott és nem is hallott semmit.

A társtettesi minősítés egyébként azt jelenti, hogy a kézilabdázókkal szemben elkövetett három különböző bűncselekményt - Marian Cozma megölését, Ivan Pesic megszúrását és Zsarko Sesum megverését - a rendőrségi gyanú szerint a három gyanúsított szándékegységben követte el. Drescher Ivor nem árult el részleteket ügyfele rendőrségi vallomásából, így arról sem beszélt, hogy védence milyen viszonyban van a másik két gyanúsítottal, az Ausztriában fogva tartott Raffael Sándorral és Németh Győzővel.

A jogi képviselő kérdésünkre azt mondta, nem tudja, hol tartózkodott vasárnaptól csütörtökig Sztojka Iván, mivel nem kérdezte meg tőle. Azt viszont igen, hogy miért jelentkezett önként: erre az ügyfele úgy válaszolt, nem akart örök életében bujkálni. Drescher közölte, hogy már régóta ismeri az enyingi Sztojka családot, ennek alapján állítja, hogy Sztojka Iván nem tagja semmiféle szervezett bűnbandának, nem folytat bűnözői életmódot. A rendőrségtől korábban azt az információt kaptuk, hogy Sztojka büntetett előéletű, erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények miatt állt már bíróság előtt.

Drescher Ivor szerint ügyfele eddig csak kétszer került összetűzésbe a törvénnyel: kisebb súlyú bűncselekmények miatt egyszer megrovásban részesítették, egyszer pedig közmunkára ítélték. Arra a kérdésünkre viszont, hogy miből élt Sztojka Iván, az ügyvéd nem tudott választ adni. Szerinte a rendőrség által kezdeményezett vagyonosodási vizsgálat azt fogja kimutatni, hogy védencének nincs számottevő vagyona.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.