Rejtély a New York-i gép tragédiája

Az amerikai közvélemény mellett szakértők is értetlenül állnak egyelőre egy belföldi utasszállító gép csütörtök éjjeli tragédiája előtt.

A Continental Airlines a New York városa melletti Newark repülőteréről tartott az állam északi részén, a kanadai határ közelében fekvő Buffalóba, amikor a leszállás előtt öt perccel egy lakóházra zuhant. A 44 utas, a négyfős személyzet és egy, a gépen tartózkodó szolgálaton kívüli pilóta mellett a ház lakója is szörnyet halt. A gép azonnal kigyulladt, a becsapódást a környék lakói a helyszíni beszámolók szerint kisebb földrengésként élték meg. Tizenkét környező házból még az éjjel kitelepítették a lakókat.

A szakértők megkezdték a vizsgálatot. Mint elmondták, a kommunikáció a pilótafülke és az irányítótorony között semmi rendellenességre nem utalt, egészen a megszakadásáig, amikor is a gép lekerült a radarképernyőről. Nyílvánvalóan egyelőre nem több spekulációnál, hogy közrejátszhatott-e a szerencsétlenségben: a repülést mostoha, havas, ónos esős, szeles időjárás nehezítette. A Continental még előzőleg közölte aznap, hogy a viharos idő miatt fennakadásokkal tudja csak működtetni járatait a keleti parton, így New York államban is.

A szerencsétlenül járt gépet ténylegesen a Continental régi alvállalkozója, a Colgan légitársaság működtette. Sem vele, sem a Bombardier gyártotta 74 üléses Dash 8Q400-assal nem volt korábban gond. Menetrendszerű járatot két és fél éve ért utoljára halálos kimenetelű tragédia az Egyesült Államokban: akkor a pilóta vétett hibát a felszállásnál a Kentucky állambeli Lexingtonban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.