Űrkarambol Szibéria felett

Egy amerikai Iridium távközlési műhold valószínűleg egy már használaton kívüli orosz űreszközzel ütközött kedden Szibéria felett. A következmény: egy űrszemétből álló hatalmas felhő.

Az 1997-ben felbocsátott, 560 kilogrammos Iridium-33 nevű műhold ütközött három nappal ezelőtt az 1993-ban fellőtt, 950 kilogrammos Kozmosz-2251 nevű katonai műholddal. Az oroszok megerősítették, hogy a Kozmosz-2251-et egy ideje már nem tudták irányítani. Igor Liszov szakértő szerint az ütközés elkerülhető lett volna, mivel az amerikai Iridium irányítható volt, rejtély, miért mulasztotta el a manővert a tulajdonos társaság, talán nem kapott értesítést az ütközés veszélyéről, vagy figyelmen kívül hagyta azt. Egy rakétaipari szakértő azt mondta az Interfax hírügynökségnek: a keletkezett törmelék kárt tehet a régi, valamivel magasabban "eltemetett", kimustrált szovjet műholdakban, amelyeken részben atomreaktorok vannak. Így radioaktív törmelékekből álló öv keletkezne a Föld körül.

Az Iridium vállalat 66 műholdból álló flottát üzemeltet, hogy a Föld gyakorlatilag teljes felszínét le tudja fedni műholdas adatátvitelen alapuló mobiltelefonos szolgáltatásával. A szolgáltatásban lehet átmeneti fennakadás a kiesett űreszköz miatt, de a rendszernek vannak tartalék műholdjai. Az Iridium holdakból 1997 és 2002 között 95-öt indítottak. Az eltelt évek alatt közülük tönkrement már néhány, de egyik sem ért ilyen véget - írta meg az űrvilág.hu.

Felvetődik, hogy az ütközéstől 435 kilométerrel alacsonyabb pályán keringő Nemzetközi Űrállomásra, illetve az űrsiklókra veszélyt jelenthet-e az űrszemét. A NASA illetékeseire hivatkozó Washington Post szerint ennek esélye csekély. Az amerikai radaros megfigyelőhálózat mérései szerint a két ütköző műhold 600 darabra esett szét. Az első műhold, a szovjet Szputnyik 1957-es fellövése óta mintegy hatezer űreszközt juttattak fel, ennek fele ma is működik. A keringő eszközök számának növekedésével arányosan nő az ütközések veszélye. "Ha szükséges, a Nemzetközi Űrállomás el tudja kerülni a veszélyes ütközéseket. Nyolc alkalommal már szükség volt emiatt pályamódosításra" - nyugtatta meg a közvéleményt John Yembrick, a NASA szóvivője.

Vagy mégsem olyan elhanyagolható a veszély? A hatezer műholddal együtt már 17 ezer objektum - hajtóműdarabok, különféle törmelékek - kering a Föld körül. Például az a szerszámostáska is, amit tavaly novemberben az Endeavour első űrsétáján veszítettek el az asztronauták - ennél nagyobb test korábban még nem jutott véletlenül az űrbe. A százezer dolláros (húszmillió forintos) szerszámkészlet Heidi Stefanyshyn-Piper kezéből csúszott ki.

A NASA grafikája az Iridiumról
A NASA grafikája az Iridiumról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.