Miből élt a Sztojka család?

Vagyonosodási vizsgálat indult a veszprémi kézilabdásokra támadó csoport vezetői, mindenekelőtt Sztojka Iván ellen. Az országos rendőrfőkapitány a Népszabadságnak azt mondta: a bosszútól rettegő romákat addig védik, amíg szükséges. Úgy tudjuk, vasárnap este nem szerb szabadcsapatok akarták Marian Cozma halálát megbosszulni az enyingi romákon, hanem egy, a budapesti demonstrációkon gyakran feltűnő társaság.

Egyelőre a rendőrség sem hisz abban, hogy szerb szabadcsapatok készülnének Magyarországra bosszút állni a vasárnapra virradóra súlyosan megsebesített Zsarko Sesumért, akit Marian Cozmával és a horvát Ivan Pesiccel együtt késeltek meg egy veszprémi szórakozóhelyen vasárnap hajnalban.

Bencze József lapunknak azt mondta: vasárnap este sem szerb bosszúállók jelentek meg Enyingen, ott, ahol a késelés egyik gyanúsítottja, Sztojka Iván lakik, hanem egy, a rendzavarásokba torkolló budapesti demonstrációkból jól ismert, zászlókkal és jelképekkel felvonuló - egyelőre azonosítatlan - autós társaság. Ők azonban, miután meglátták a rendőröket, kereket oldottak.

Az országos rendőrfőkapitány lapunknak azt mondta: a történtek után a bosszútól tartó romák és minden jóérzésű ember védelmében elrendelt országos közbiztonsági ellenőrzés mindaddig fennmarad, amíg szükséges. Bencze József nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy meddig lesz képes finanszírozni a rendőrség a túlóraköltségeket.

A rendőrségtől jelenleg 1760 ember hiányzik. Pedig - ezt a borsodi események is bizonyítják -, ha kellő számú és jó felkészültségű rendőr van az utcán, visszaszorítható a közterületi bűnözés. Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány indulatokat felkorbácsoló nyilatkozata után 80 rendőrt vezényeltek Borsodba a rendőri ezred állományából, s a hivatalos közlések szerint a közbiztonság érzékelhetően javult.

Bencze azt reméli, azzal, hogy a rendőrségi épületek őrzését átveszik a rendőrség által foglalkoztatott, formaruhát (de nem egyenruhát) viselő biztonsági őrök, országosan hat-nyolcszázzal lesz növelhető az utcán járőrözők száma. A főkapitány emellett felülvizsgálná a rendőrség által működtetett állami futárszolgálat és a pénzkísérések gyakorlatát is. Ezek ugyanis piaci alapon is végezhető szolgáltatások.

Szakértők szerint a rendőrségnek jelentős belső létszámtartalékai vannak. Túl sok a vezető, az irodai munkát végző hivatásos állományú munkatárs. Bencze ezt nem vitatva emlékeztetett rá, hogy már tart a rendőrség belső átvilágítása. Bizonyos kötöttségeket azonban nem léphetnek át. Egy rendőrkapitányság vagy őrs nem létezhet ügyeletes és őrszemélyzet nélkül. Ez pedig azt jelenti, hogy egy település kérésére felállított nyolc-tíz fős őrs, 20-30 fős kapitányság gyakorlatilag nem tud járőrt küldeni az utcára, ha betölti az összes beosztást, amit be kell töltenie.

Bencze hangsúlyozta: a jogalkotó a rendőrség és a határőrség összevonásakor úgy döntött, nem változtat a rendőrség akkori struktúráján. Több tervezet is létezik azonban, amely a rövid idő alatt megvalósítható szervezeti változásokat vázolja. Ezek közt vannak kétharmados többséget igénylő változtatások és a rendőrségen belül végrehajtható átszervezések egyaránt.

Bencze a veszprémi késelésről szólva elmondta: a gyanúsítottak száma még nőhet. A rendőrség az eset minden résztvevőjének a büntetőjogi felelősségét külön-külön is vizsgálja. Nem zárható ki ugyanis, hogy a három gyanúsított népes kíséretéből egyesek bűnsegédként felelősségre vonhatók.

A főkapitány megerősítette, hogy vagyonosodási vizsgálatot kért a rendőrség az APEH-től Sztojka Iván és más gyanúsítottak ellen. Okkal feltételezhető róluk ugyanis, hogy kizárólag bűncselekményből éltek. Az APEH ezzel kapcsolatban megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy a rendőrég és a pénzügyőrség kérései a vagyonosodási vizsgálatok elrendelésekor elsőbbséget élveznek, ám sem a vizsgálat tényéről, sem annak eredményéről nem számolhat be a nyilvánosságnak.

A Zoom.hu értesülése szerint Veszprém vezetői tanácskozásra hívják a város szórakozóhelyeinek képviselőit azzal a szándékkal, hogy a vendéglátóhelyeket szereljék fel biztonsági kamerákkal. Bencze pártolja a kezdeményezést, bár hangsúlyozta: a vasárnapi esethez hasonló tragédiákat pusztán kamerákkal nem lehet megelőzni.

Enyingen
Enyingen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.