Kardot rántott Amerika

A világválság a piacvédő intézkedések sorát termeli ki, egymásra haragítva az érintett országokat. Most az Egyesült Államok állt az élre, elrendelve, hogy állami nagyberuházásaihoz csak hazai acélt lehessen felhasználni. Az intézkedés világszerte felháborodást váltott ki.

Protekcionizmusban Amerika példát mutat. A Buy American! (Vásárolj amerikai árut!) jelszót a képviselőház szerdán hivatalos szintre emelte azzal, hogy megszavazta: a 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programban szereplő infrastrukturális beruházásokhoz csak hazai gyártású vasat és acélt lehet felhasználni. Az intézkedés komoly viharokat kavart, s azt a kereskedelmi kamara sem támogatta, mondván, az Egyesült Államok acéliparának versenyképességét inkább a hatékonyság javításával, mintsem adminisztratív eszközökkel kellene növelni. Az európai acélgyártók is hevesen kritizálták a piacvédő intézkedést. Nem csoda, hiszen 90 milliárd dollár értékű beruházáshoz lesz majd szükség acélra.

- Acéliparunk krónikus megrendeléshiányban szenved, ezért itt volt az ideje, hogy gazdasági patriótaként lépjünk föl - ezt már az acélipari szakszervezet elnöke, Leo Gerard mondta, dicsérve a döntéshozókat. Az ügyben Brüsszel is hallatta hangját: az unió meg fogja vizsgálni, hogy a védőintézkedés nem sérti-e az állami közbeszerzésekről szóló szabad kereskedelmi egyezményt.

A képviselők szélesebb körre akarják kiterjeszteni védőhálójukat, így például a cementipart is hasonló védelemben szeretnék részesíteni. Azt szintén elfogadták, hogy a szállításbiztonsági hatóság dolgozóinak ezentúl amerikai varrodákban készüljön az egyenruha. A védelmi minisztérium számára ezt már korábban kötelezővé tették.

A protekcionizmus a davosi Világgazdasági Fórumon is téma volt tegnap. A gazdasági világválság mélyülésével párhuzamosan felerősödnek a protekcionizmus hangjai - állította India kereskedelmi minisztere. Kijelentette: határozottan fel fognak lépni, ha exportőreik áruit mondvacsinált okokra hivatkozva nem engedik be a célországba. Példaként Hollandiát említette, ahol egy rakomány indiai gyártású vérnyomáscsökkentőt foglaltak le a napokban a vámosok - Kamal Nath szerint jogtalanul. Úgy tapasztalta, hogy a fejlett országokban - különösképpen Európában - egymás után vezetik be a tiltó vagy megszorító intézkedéseket, amelyeknek egy a célja: kiszorítani a külföldről érkező, versenyképesebb árukat.

Ez az újfajta kereskedelmi háború, amely a bezárkózásról, a nemzeti piac és a hazai munkahelyek védelméről szól, teljességgel elfogadhatatlan. A szabad kereskedelem szabályait felrúgó országokkal szemben Indiát sem kell félteni, mint Nath mondta, a velük barátságtalanul viselkedő országokkal szemben ők is ugyanígy lépnek majd fel. Igaz, ez senkinek sem válik hasznára - ismerte el rögtön. Példaként említette, hogy India saját gyártói védelmében felemelte az acélipari termékek behozatali vámját, ám jogosan, mivel azzal a kínaiak számára tette gazdaságtalanná az exportot. Kína pedig messze nem tekinthető piacgazdaságnak - érvelt a kereskedelmi miniszter, hozzátéve: India mindenki más előtt lezárja a határait, akikről kiderül, hogy az önköltségi ár alatt kínált termékekkel házalnak.

Nath csatlakozott Mohamed Rachid egyiptomi kereskedelmi miniszterhez, aki azt kifogásolta, hogy a hatalmas összegeket felemésztő, nyugati gazdaságösztönző és bankmentő csomagokat úgy állították össze, hogy azok haszonélvezői kivétel nélkül hazai vállalkozások legyenek - írja a Reuters.

Begubózás helyett inkább azon kellene dolgozni, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai fordulóján megfogalmazott célokat elérjék, azaz elhárítsák az adminisztratív akadályokat a szabad áruforgalom útjából. A protekcionista magatartás, a szemet szemért, fogat fogért jellegű taktikázás a gazdasági válság elmélyüléséhez vezet, ezt az 1930-as világválság fényesen bebizonyította - hangoztatta Kamal Nath.

Mérgében kirohant a davosi Világgazdaság Fórum keretében a Gázai övezetről tartott vitáról Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, a rendezők szemére vetve, hogy nem hagyták szóhoz jutni Simon Peresz izraeli elnök hosszú felszólalása után. - Nem hiszem, hogy visszatérek Davosba - mondta Erdogan, miután elhagyta az emelvényt. A török kormányfő Peresz hosszú, lángoló hangú védőbeszédére akart reagálni, de a vitát vezető újságíró határozottan félbeszakította, jelezvén, hogy a vita véget ért. (MTI)

Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének davosi gongütése. Amerika megadta a hangot
Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének davosi gongütése. Amerika megadta a hangot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.