Aki eltűnt, azt elrabolták?

Veszélyes precedenst teremtett a Legfőbb Ügyészség pénteken nyilvánosságra hozott döntésével, melyben emberrablás gyanújával nyomozás elrendelésére utasította a Fővárosi Főügyészséget. Egyelőre senki nem tudja, milyen lépéseket tesz még a rendőrség a Budapesten eltűnt francia diáklány felkutatására.

A december 4-re virradó napon Budapesten eltűnt francia diáklány, Ophélie Aurélie Bretnacher szüleinek jogi képviselőjük útján benyújtott panaszának helyt adva, a Legfőbb Ügyészség pénteken nyilvánosságra hozott döntésével felülbírálta a Fővárosi Főügyészség korábbi döntését, melyben elutasította a szülők emberrablás miatt tett feljelentését. A Legfőbb Ügyészség ezzel lényegében emberrablás gyanújával nyomozást rendelt el Ophélie eltűnése ügyében. Mind a Fővárosi Főügyészségen, mind a rendőrségen tanácstalanság fogadta a döntést, amely sem részletes indoklást, sem nyomozati utasítást nem tartalmazott.

A Legfőbb Ügyészség - információink szerint - a közigazgatási eljárás keretében összegyűjtött adatokat értékelve hozta meg döntését. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője a Népszabadságnak elmondta: azért kellett Ophélie ügyében elrendelni a nyomozást emberrablás gyanújával, mert bár a rendőrség minden lehetségest megtett a lány felkutatása érdekében, az összegyűlt adatok nem elegendők annak egyértelmű kizárására, hogy Ophélie emberrablók áldozata lett. Így a feljelentés nem utasítható el, ezért kell nyomoznia a BRFK-nak.

Csakhogy a rendőrség már mindent megtett annak érdekében, hogy tisztázza, mi történhetett Ophélie Aurélie Bretnacher-val a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol eltűnt a térfigyelő kamerák látóteréből, majd nyoma veszett. A nyomozók állítják, büntetőeljárás keretében sem tudtak volna többet tenni a cél érdekében. A francia rendőrségi attasé a BRFK sajtótájékoztatóján azt mondta "mi sem tettünk volna sem többet, sem mást az ügyben".

Mindenesetre hamarosan két francia nyomozó érkezik a BRFK-ra, akik átnézik a közigazgatási eljárás dokumentumait, s közösen keresnek majd új nyomokat immár az emberrablás gyanújával nyomozó BRFK szervezett bűnözés elleni szolgálatával. Bár egyelőre a rendőrség illetékeseinek fogalmuk sincs, mit tehetnének még. Minden térfigyelő kamera képét megnézték többször is. Minden lehetséges tanút felkutattak, néhányat, akik még nem jelentkeztek, a napokban kezdtek "körözni" az interneten és a sajtóban. Szakértők elemzik az Ophélie eltűnésekor a lány utolsó ismert tartózkodási helye környékén "tartózkodó" mobiltelefonokat; a rendőrség igyekszik azonosítani tulajdonosaikat, és kihallgatni őket, hátha láttak valamit.

Azt Borbély Zoltán is hangsúlyozta, hogy a nyomozás elrendelése semmiképpen sem tekinthető a rendőrség eddigi munkájának kritikájaként.

Információink szerint a Legfőbb Ügyészség nem adott olyan nyomozati cselekményre utasítást, amelyet a BRFK a Fővárosi Főügyészséggel egyeztetve ne végzett volna már el. Úgy tudjuk, még titkosszolgálati eszközöket és módszereket is bevetettek, noha ezek alkalmazására közigazgatási eljárás keretében elvileg nincs lehetőség.

A rendőrég vezetése azonban attól tart, hogy a Legfőbb Ügyészség döntése veszélyes precedenst teremt, s a jövőben mindenki emberrablásért tesz feljelentést a rendőrségen hozzátartozói, barátai eltűnése esetén. Évente mintegy tíz-tizenháromezer eltűnést jelentenek be Magyarországon a rendőrségnek. "Most azért kell nyomoznunk - fogalmazott egy névtelenségét kérő rendőrségi tisztviselő -, hogy kiderítsük, történt-e bűncselekmény, holott a törvény azt mondja: bűncselekmény gyanúja esetén kell a nyomozást elrendelni, ha a gyanú nem áll fenn, el kell utasítani a feljelentést".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.