Kevesebb halál az utakon

A közlekedésbiztonság javítása érdekében tavaly bevezetett szigorítások meghozták a várt eredményt: 1970 óta egyetlen évben sem volt olyan alacsony Magyarországon a közlekedési balesetben elhunytak száma, mint 2008-ban - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden, a sajtótájékoztatón.

Az elmúlt évben számos olyan "rekord" született, amelyre hosszú évek óta nem volt példa - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a közlekedésbiztonságról tartott keddi sajtótájékoztatóján, Szigetszentmiklóson, az M0-s körgyűrűnél. 2001 óta nem volt ilyen alacsony a személyi sérüléssel végződött közlekedési balesetek száma. Tíz éve nem volt példa arra, hogy több mint húsz százalékkal csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma, és 1970 óta nem haltak meg olyan kevesen az utakon, mint tavaly.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tavaly összességében csak kis mértékben (6,87 százalékkal) csökkent a személyi sérüléssel végződött közlekedési balesetek száma Magyarországon; 19217 esetet jegyeztek fel a statisztikában. Ezen belül viszont több mint 21 százalékkal, 1106-ról 868-ra csökkent a balesetekben elhunytaké. Kisebb mértékben, (10,46, illetve, 3,64 százalékkal) csökkent azoknak a száma, akik súlyos, illetve könnyű sérüléseket szenvedtek.

Több mint ötszázzal kevesebben, 2239-en okoztak ittasan balesetet, amit a miniszter egyértelműen a múlt év elején bevezetett nulla tolerancia eredményének tart. (Tavaly óta már a helyszínen elveszik a jogosítványt a rendőrök attól, akinél elszíneződik a szonda.) Tavaly a nulla tolerancia jegyében 7654 magyar és 309 külföldi autóstól vették el a jogosítványt közvetlen azután, hogy ittas vezetésen érték.

A legfőbb baleseti okok sorrendjében azonban továbbra sincs változás: az első a gyorshajtás, a második az elsőbbség meg nem adása, a harmadik pedig az előzési, kanyarodási szabályok megsértése.

Ellenőrzés az M0-son. Jót tett a szigor
Ellenőrzés az M0-son. Jót tett a szigor

A kormány és a rendőrség az idén is több olyan intézkedés és fejlesztés bevezetését tervezi, amelyek reményeik szerint tovább javítják a közlekedésbiztonságot. Nagy számban telepítenek majd országszerte automata sebességmérőket, és az eddiginél súlyosabb büntetésre kell számítaniuk azoknak, akik nem kapcsolják be a biztonsági övüket.

A tavaly május óta alkalmazott objektív felelősség elve alapján több mint 250 ezer eljárás indult a különböző szabálysértéseken tetten ért (például lefotózott) autók tulajdonosai ellen. Az esetek 89,2 százalékában gyorshajtás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.