A megyeszékhelyeken is száll a por

Szegeden pénteken 130 mikrogrammos, szombaton 111 mikrogrammos porszennyezettséget mértek a levegőben köbméterenként, s ezt jelezték a polgármesteri hivatalnak - tájékoztatott Kardos Sándor, az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. Botka László polgármester hétfő 10 órára összehívta azt a háromtagú bizottságot, amely a szennyező anyagok kibocsátásának korlátozásáról dönthet.

Botka elmondta: a városban nincsenek olyan nagy üzemek, amelyek leállításával vissza lehetne fogni a károsanyag-kibocsátást, a gépjármű-forgalmat azonban csak akkor korlátozzák, ha nem marad más lehetőség.

Miskolcon a hét végén az önkormányzat a helyi médián keresztül hívta föl a lakosság figyelmét az erős légszennyezettségre és lehetséges ártalmaira. - mondta érdeklődésünkre Csizmadia János, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályvezetője. Arra kérték a kétütemű és diesel üzemű autók tulajdonosait, ha nem feltétlenül muszáj, ne használják járműveiket.

A szálló por napi átlagkoncentrációja az elmúlt napokban Debrecenben is elérte a tájékoztatási fokozatot, volt olyan időszak, amikor a légszennyezettség meghaladta a riasztási küszöböt is - a cívisvárosban mégis úgy döntöttek: egyelőre nem szükséges korlátozást bevezetni.

Gadus István önkormányzati képviselő, az SZDSZ Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke sajtóközleményt adott ki, amelyben felszólította Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét, hogy Debrecen lakóinak az érdekében tartsa be a szmogriadóval kapcsolatos városi rendeletet, haladéktalanul tegyen eleget riasztási és szervezési feladatainak. Kovács Zoltán, az önkormányzat kommunikációs tanácsnoka tudósítónknak elmondta: konzultáltak a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel, amelynek szakemberei úgy vélekedtek, hogy miután Debrecenben hétvégenként erősen csökken a forgalom, korlátozásra egyelőre nincs szükség. Hozzátette: az időjárástól és a légszennyezettség további alakulásától teszik függővé, hogy elrendelnek-e szmogriadót a következő napokban.

A hétvégén Esztergomban, Sopronban, Dorogon, Székesfehérváron, valamint Egerben és Salgótarjánban is a tájékoztatási határértéket meghaladó levegőszennyezettséget mértek.

Vasárnapi forgalom az Andrássy úton
Vasárnapi forgalom az Andrássy úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.