Városligeti Ezerjó - zenés felárral
Az Ezerjó őse 1898-ban nyitott a jelenlegi Széchenyi fürdővel szemközti dombon - Marth Károly vendéglős jóvoltából. Mikor a gyógyfürdő épületét is felhúzták az ideiglenes artézi fürdő helyén, 1927-ben ez a képen is látható étterem/söröző is kitárta kapuit, Marth veje, Belházy Ferenc vezetésével. 1945 után is a család tulajdonában maradt az Ezerjó, egészen a négy évvel későbbi államosításig. Úgy hírlik, délelőttönként egy ideig tanítottak is az étterem fűtött helyiségében.
Mert nemcsak sör és bor, pörkölt és székelykáposzta között válogathat a hatvanas évek Liget-látogatója. Napsütésben, langymeleg estéken a kockás abroszos, élő zenés kert ajánlott - mind a 600 négyzetméterével. Ha elered az eső, a fürdő épületébe vájt terem a legkellemesebb. Meglehetősen vegyes képet ad ez a belső étteremrész: súlyos korinthoszi oszlopok és egyszerű kockás kő, a falak és az ablakok mentén pálmacserepek sorjáznak.
A gondos boltvezetők - mivel nagy a konkurencia a Ligetben - programokat is szerveztek a látogatókért. Városligeti napok, magyarnótaest, énekel Vince Magdolna és Gödör József, kísér Döme János és zenekara. A mulatság reggel ötig tart, tánc és kitűnő hangulat - ígérik. "Ujjé a Ligetben télen....is nagyszerű!" hirdeti a zenekarok közötti vetélkedő. Éjszakára kiderül, ki a legjobb: az Ezerjóban otthonosan mozgó ifjú Burka Sándor és zenekara, az Árok étteremből Radics József és csapata, vagy a Megyesi csárdából Sárközi Gyuláék, esetleg Zuglóból Birdács László és muzsikustársai. A remek zenéhez, a prímások közötti csatához magyaros vacsora dukál - zenés felárral.
És mi jót kínál a pikoló és korsó sör mellé 1966-ban Fitos Sándorné konyhafelelős? Például csontlevest májgaluskával (este háromnegyed hatig négy-negyvenért, utána hetven fillérrel drágábban). Ezerjó-palacsintát (korán 13,30-ért, később 15,30-ért). De aki inkább ponty halászlét kérne, 14,40-ért, majd 15,30-ért meríthet egy nagyot, és akinek enynyi ezerjó kevés és a bifsztek tükörtojással összeállításra esküszik, könnyű 16,60-ért, zenés felárral 18,90-ért megkóstolhatja.
Az írás és a fotó a nol.hu-n hetente megjelenő Képmentő sorozat egy darabja. A Képmentő a Népszabadság gazdag archívumából válogat.