Halált okozott a kis tűzijáték

Halálos áldozatot követelt egy újévi tűzijáték csütörtök hajnalban a 800 lelkes rábaközi településen, Kisfaludon. A kapuvári kistérséghez tartozó községben több helyszínén is pirotechnikai eszközökkel köszöntötték 2009-et a helybeliek. A 41 éves Cs. Péter saját, Kossuth utcai háza előtti kavicsos parkolóterületre szúrta le a fém vetőcsöveket, és sorban indította el a rakétákat. Az egyik cső ferdén állt, ezt igazította meg, amikor véletlenül fölé hajolt. A rakéta ekkor szemközt találta a férfit, akinek az arca, koponyája súlyosan megsérült. A kiérkező rohammentők a helyszínen még életben tartották, ám a kórházba szállítás közben életét vesztette.

Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense tudósítónknak elmondta: az ügyet közigazgatási eljárás keretében vizsgálják. Cáfolta, hogy a rakétát házilag barkácsolták volna. A kínai feliratú, legálisan használható tűzijátékot a szabályosan kijelölt elárusítóhelyen vásárolta a kisfaludi férfi.

Az általunk megkérdezett helybeliek többsége nem nyilatkozott a tragédiáról, sokan csak reggel tudták meg, hogy az éjszaka mi történt a faluban. A névtelenül megszólalók állították: a kertészként dolgozó 41 éves kisfaludi férfi általában nem ivott, szilveszter éjszakáján sem volt részeg. Megerősítették, hogy a halálos tragédiát okozó tűzijáték előtt már több ugyanolyan rakétát lőtt fel baj nélkül.

Győr-Moson-Sopron megyében egyébként az óév utolsó napjaiban több, Szlovákiából illegálisan behozott, s idehaza nem engedélyezett pirotechnikai eszközt is lefoglaltak a vámosok. A megyében ugyancsak népszerűek az Ausztriában vásárolt különféle tűzijátékok.

Szakértők számos alkalommal felhívták a figyelmet a szilveszterkor árusított kis tűzijátékok veszélyeire. Ezért javasolták: csak engedéllyel rendelkező kereskedőtől származó, és kizárólag magyar nyelvű használati útmutatóval ellátott terméket vegyenek meg. Ezek az eszközök ugyanis - nevük ellenére - több tízméternyi magasságba képesek felemelkedni, ezért az indításuk fokozott óvatosságot igényel. Az ilyen rakéták egyébként akár 25 dekagrammnyi hajtóanyagot is tartalmazhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.