Az új épületekre kötelező a "zöldkártya"

Két, az építkezők és lakástulajdonosok kötelezettségeit jelentősen befolyásoló kormányrendelet is hatályba lépett január elsején. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló, valamint a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló jogszabályok két tanúsítvány bevezetését írják elő, amelyek segítséget nyújtanak az épületek energiatudatos használatához, egyben feltételei is a 2009. január 1-je után kiírt uniós és hazai felújítási pályázatoknak.

Az épületek zöldkártyaként emlegetett energetikai tanúsítványa az ingatlan energiafogyasztási szintjét mutatja meg egy skálán, amely a legkedvezőbb A+ kategóriától a legkedvezőtlenebb I kategóriáig terjed. A tíz évig érvényes tanúsítvány emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira.

Január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. (Már 2006-tól hatályos az a kormányrendelet, amely minden újonnan épülő épület esetén szigorú energetikai követelményeket írt elő.)

A meglévő épületek eladása, illetve bérbe adása alkalmával a tanúsítvány elkészíttetése önkéntes 2012. január 1-jéig. Tehát, ha valaki úgy használja az ingatlanát, mint ahogy eddig, akkor továbbra sem lesz szüksége ilyen igazolásra. Nem tanúsítványköteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

A hőtermelő berendezésekre és légtechnikai rendszerekre vonatkozó tanúsítvány célja az épületek üzemeltetésekor felhasznált energia csökkentése. A rendelet 20 kilowatt effektív névleges teljesítmény fölött üzemelő nem megújuló tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kilowatt effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kilowatt teljesítmény felettiekre vonatkozik.

Mindkét tanúsítás speciális vizsgálatot igényel. A tanúsítást végző szakemberek névjegyzéke a Magyar Építész Kamaránál és a Magyar Mérnöki Kamaránál érhető el. A felülvizsgálat költsége egyedi megállapodás tárgyát képezi, azonban óradíja legfeljebb nettó 5500 forint lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.