Kiskert a betonfal árnyékában

A három tömbből álló, hét- és kilencemeletes Városliget apartmanház felülnézeti alaprajza derékszögű háromszög, ami egy 3000 négyzetméteres parkot zár közre. Sajnos ezt közelebbről nem csodálhattam meg, földi élményeimre kell hagyatkoznom.

Az épületegyüttes meglehetősen eklektikus: félköríves megoldásaiban felfedezhető a balatoni szállodaépítészet narancssárga műanyag erkélytakaró elemei és négyszögletes élei a házgyári házak fejlődő korszakát juttatják eszünkbe, míg sarki szürke homlokzatburkolatai és keskeny erkélyei már a modern irodaépítészet felé mutatnak. Az épület Cházár András utca felőli oldalán kifejezetten élhető mediterrán ház jelleget kapott. A retrokedvelők és a nemzetközi divattal lépést tartók is megtalálhatják tehát a számításukat.

A mediterrán oldalról azonban lehangoló kilátás fogad, egy üresen álló telket bámulhatunk naphosszat. Előbb-utóbb biztosan új ház épül a foghíjon, addig viszont flakonok, nejlonzacskók, faágak és kannás borok tarkítják a környezetet. A telken elhagyatott ház áll, gyéren pislákol benne a mécses, mintha egy betyártanyára csöppentünk volna.

Nem kell sokat gyalogolnunk a postához, patyolathoz és szupermarkethez, mert mindez fellelhető a szemközti Récsei bevásárlóközpontban, de közelünkben tudhatjuk a Rózsafüzér Királynéja Templomot, a Vietnami Szocialista Köztársaság Nagykövetségét és a Mini Presszót is, egészen elképesztő babarózsaszín falával. A hely különlegessége, hogy a hullámpala árnyékoló szintén a fal színében pompázik, és nyáron kint ücsöröghetünk. Már aki éppen a Thököly úton szeretne. A Sport mozit bánatunkra hotellé alakították, úgyhogy a kultúráért utazni kell. Egyébként meg egy ugrás a névadó Városliget.

A kisebb utcákban megpróbálhatunk parkolni, de hétköznap ez majdnem lehetetlen, marad a garázsvásárlás 2,5 millió forintért, de az autó könnyen nélkülözhető, mert a 7-es busz bárhová elrepít. A gépkocsikat amúgy a pinceszinten tárolhatjuk, ahová kétsávos lehajtórámpa vezet le, így az udvariaskodás elkerülhető. A garázs ajtaja tűzgátló acél, ezért robbanástól sem kell tartanunk, bár az épületben csak a központi gázkazánba vezetik be a gázt, fűtésünk központi, tűzhelyünk villamos.

Az A-B ütem összes lakását eladták már, ezért csak a C és D ütemekben válogathatunk.

A C ütem kilencedik emeleti 43 négyzetméteres lakása kellemes beosztású, belépéskor jobbra fürdőszoba fogad vécével, majd az előtér amerikai konyhás nappaliba és hálószobába torkollik. Ezt egészíti ki a hat négyzetméteres terasz.

Szintén ezen az emeleten található az 53 négyzetméteres lakás. Az elrendezés majdnem tökéletes, az előszobából mosdó, majd konyha nyílik, utána a tágas nappali következik, innen férhetünk hozzá a hálóhoz, fürdőhöz és a teraszhoz. Az egyetlen probléma, hogy a lakásnak kizárólag két ablak jutott (a nappaliban és hálóban) és ezek sem túl nagyok. A szaniterek szellőzését ugyan késleltetett kapcsolású fali ventilátor oldja meg, és a konyhában a tűzhely felett elszívó gondoskodik a kellemetlen szagok eltüntetéséről, de az ablakos helyiségekben az építtetők szerint természetes szellőzés biztosított.

A konyhabútor ugyan nincs a lakás árában (az elszívót leszámítva), de egy bizonyos bútorboltban 150 ezer forintos árengedménnyel vásárolhatjuk meg. Így ha ügyesen választunk, mégis ajándékba kapjuk.

A D épület 69 négyzetméteres otthona furcsa kialakítású, konyha után a nappaliba (csak innen léphetünk ki a teraszra), majd a hálóba érkezünk. A másik háló jóval szeparáltabb, szerencsés ember, aki ezt a szobát élvezheti. A fürdő a mosdó mellé került, ami számtalan kérdést vet fel.

A földszinti 76 négyzetméteres rezidencia átlagosnak mondható: két háló, az egyik az amerikai konyhás nappaliból, a másik az előszobából közelíthető meg, külön mosdó és fürdő. A lakás érdekessége a félelmetesen agresszív tízszögű hálószoba, ami támadón lendíti előre éleit. Ja, és a kertről se feledkezzünk meg. Természetesen ne képzeljünk hatalmas parkot. A kiskert két nyugágy elhelyezésére alkalmas, de a betonfal megvéd minket a kíváncsi tekintetektől, és ha Rousseau stílusában festünk rá valamit, térérzetünk is jócskán megnő.

Cím: XIV., Cházár András u. 2.

Új építésű társasház

Lakások: a legkisebb 32 nm, a legnagyobb 76 nm,

Lakásár: a 32 nm-es 18,2 millió (25 nm-es terasszal), a 76 nm-es 25,5 millió forint.

A látvány még nem városligeti
A látvány még nem városligeti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.