Megindult egy támfal, de megállították

Katasztrófavédelmi szakemberek és önkéntes tűzoltók hárították el a veszélyt a fonyódi löszfalnál: egy szakszerűtlenül épített, 18 méter hosszú, mintegy két méter magas beton támfal indult dőlésnek karácsony másnapján.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: több órán keresztül dolgoztak azon, hogy tehermentesítsék a támfalat - végül sikerült megállítani a mozgást. A kialakult helyzet végleges megoldásáig a boglári tűzoltók folyamatosan ellenőrzik, szükség van-e további veszélyelhárításra.

Árok László, Fonyód alpolgármestere kérdésünkre azt mondta: a támfalat a nyár közepén a löszfal stabilizálására építették, ám ehhez a szakhatóság engedélyét a kivitelező nem kérte ki. Hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy a hatósági engedély beszerzése kötelező lett volna-e. Éppen ezért vizsgálat indul annak eldöntésére, hogy a támfal építése megfelelt-e a szabályoknak.

Árok László megjegyezte: a mostani megcsúszás a szakszerűtlen építkezés miatt magánterületen történt - ám a löszfal több mint két kilométer hoszszú. A nagyobbik gond az állami tulajdonú, bárki által megközelíthető löszfal omlásveszélye. Az alpolgármester elmondása szerint a veszélyes képződmény úgy keletkezett, hogy a 7. számú főút melletti domb egy részét hajdan a vasút és az útépítések miatt elbontották. A Balatonra néző oldala most igen meredek. Árok László hangsúlyozta: az önkormányzatnak nincs arra forrása, hogy elhárítsa az omlásveszélyt az érintett szakaszon, az elmúlt években pedig nem lehetet támogatást szerezni ilyen célokra. Az alpolgármester úgy tudja, jövőre már lesz pályázható keret az ilyen típusú problémák megoldására.

A megdőlt támfal közelében lévő ingatlan tulajdonosa szerint a támfalat el kell majd bontani ahhoz, hogy megszűnjön a veszély. Úgy vélte: családjával jelenleg annyit tehetnek, hogy kerülik az udvar és a melléképületek fal felőli részét, de arra nincs ok, hogy elhagyják a házukat.

Egy löszfalra épült családi ház kettényílt támfala, miután a löszfal megcsúszott a József uzcában.
Egy löszfalra épült családi ház kettényílt támfala, miután a löszfal megcsúszott a József uzcában.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.