Nő pirosban - rátámadt a pápára

Az amerikai hírcsatornákon, a YouTube videomegosztón, s még a magyar tévéadókon is látható volt, egyedül Olaszországban adtak késéssel hírt arról, hogy a december 24-i éjféli szentmise végén egy nő megpróbált rátámadni XVI. Benedek pápára a római Szent Péter-bazilikában.

A néhány másodperces felvételen az látszik, hogy a piros ruhás nő megpróbálja megközelíteni a bazilika középső hajóján végigvonuló, és a szentmisén résztvevőket üdvözlő pápát. A hátulról látható nő kilép a padsorokból, és az egyházfő felé siet, a biztonsági emberek állítják meg őt. A karácsonyi szertartást rögzítő vatikáni televízió felvételeit az amerikai hírcsatornák még aznap sugározták, a kockák felkerültek a világhálóra is, ám az olasz sajtó a hírt jelentős késéssel, december 27-én közölte.

Az eset valójában nem rendkívüli, és következményei sem voltak. Az ilyenkor szokásos protokoll szerint a nőt, akiről egyelőre semmit sem tudni, elsőként a vatikáni biztonsági szolgálat hallgatta ki, majd átadta az olasz hatóságoknak. Sem a Vatikán, sem az olasz rendőrség nem nyilatkozott. Nem megerősített hírek szerint a ruha színe a titok kulcsa: a bíborpiros arra utalna, hogy a támadó a női papi hivatást szorgalmazó katolikus mozgalmak nevében akart demonstrálni. Annál is inkább, mivel ősszel, október 18-án a római Szent Péter téren tartott pápai audiencián. egy csoport nő, a papi miseruha színének megfelelően lila ruhába öltözve, közelítette meg a pápa trónusát, és hangosan követelte a nők pappá szentelésének bevezetését. A biztonságiak fellépésére ellenkezés nélkül távoztak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Hónapokkal korábban a Szent Péter téren egy 27 éves német fiatalember átugrott a kordonon, és a pápamobil irányába lendült, több biztonsági ember és svájci gárdista tudta csak a földre teperni. A pólós és rövidnadrágos támadót pár napra egy római elmeintézetbe vitték megfigyelésre. Azóta nem hallottunk róla Olaszországban.

A Vatikán egész területén és határain kívül is rendkívüli biztonsági készültség védi az egyházfőt azóta, hogy 1981. május 13-án a terrorista Ali Agca rálőtt II. János Pálra.

Pápai áldás a Szent Péter téren. Mindenképpen áttörés
Pápai áldás a Szent Péter téren. XVI. Benedek tegnapi beszédében elítélte az erőszak kiújulását Gázában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.