Szépségkirálynő drogos kapcsolattal

Karácsony napjaiban sem szűkölködött a mexikói sajtó a kábítószer-maffiával kapcsolatos hírekben. A legújabb fejlemények azt erősítik, hogy a drogbárók csápjai a társadalom legkülönbözőbb rétegeibe beférkőztek. Legutóbb a szépségiparba: a napokban vették őrizetbe Sinaloa állam szépét, Laura Zunigát, aki az egyik hírhedt drogkartell, a juárézi klán fejével, s annak biztonsági kíséretével kocsikázott.

Feltartóztatásukkor Guadalajara határában a rendőrség a terepjáróban több tízezer dollárnyi készpénzt és lőfegyvereket talált. A 23 éves szépségkirálynő, aki a hétköznapokban általános iskolásokat oktat, a rendőröknek azt mondta, hogy "barátjával", Angel Garcia Urquizával bevásárlókörútra tartott Bolíviába és Kolumbiába. 53 ezer dollárból lett is volna sok vásárfia. Mindkettejüket - illetve a kocsiban utazó hat személyt - 40 napig előzetes letartóztatásba helyezték. Az eset pikantériája, hogy Garcia Urquiza a ciudad juárezi kábítószerbanda újdonsült kápója, aki testvére "a Doktor" letartóztatása után vette át a családi üzletet. Laura Zuniga a Miss Mexikó harmadik helyezettjeként végzett. Sinaloa állam - akinek színeiben indult - még nem döntött, hogy megfosztja e a rossz útra tért modellt ékes koronájától. A nemzetközi pódium viszont azonnal kitaszította kegyeiből: a fiatal leányzó nemrégiben maga mögé utasított 19 latin szépséget a bolíviai szervezésű Miss Hispan-Amerika versenyen, ám letartóztatása hírére most megfosztották koronájától "a királynői viselkedési normák megszegése miatt".

Régóta közismert, hogy a kábítószer-maffia lefizetett vagy megfélemlített rendőrök információival is védte hatalmát. Felipe Calderón elnök beiktatását követően ezért kényszerült arra, hogy a hadsereget vesse be több államban is a drogkartellek elleni harchoz. Immár két éve több mint 40 ezer katonát mozgósított erre a feladatra. Pénteken értesült a mexikói közvélemény arról, hogy a gyanú szerint a maffia csápjai a biztonsági erők legfelsőbb köreihez is elért: előzetes letartóztatásba helyezték ugyanis Felipe Calderón elnök testőrségének egyik tagját Arturo Gonzáles Rodríguezt. Azzal gyanúsítják, hogy információt szivárogtatott ki a juárez csoporttal rivalizáló Bertran- Leyva klánnak, a kolumbiai és mexikói kábítószer-csempészet fő összekötő láncszemének. Az elnöki hivatal egyik munkatársa utóbb azt állította, hogy Rodrígueznek nem volt módja testőrként fontos logisztikai adatokhoz jutnia. A lényegen azonban ez mit sem változtat. Idén a kábítószer-háború áldozatainak száma - így a klánok közti rivalizálás, illetve a biztonsági erőkkel vívott harc - soha nem látott rekordokat döntöget: a helyi sajtó összesítése szerint a halottak száma már meghaladja az 5000 főt.

Laura Zuniga megkoronázva, majd megbilincselve
Laura Zuniga megkoronázva, majd megbilincselve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.