A Raszputyin-akta

Paraszt, szerzetes, guru, csodadoktor, botrányhős, szexszimbólum, titkos cári tanácsos, politikai összeesküvések kitervelője és célpontja - ez mind (volt) Raszputyin, a történelmi Oroszország egyik legvitatottabb és legellentmondásosabb személyisége.

A Népszabadság DVD-sorozatának holnap megjelenő epizódja ezt a jobbágysorból történelemformáló szerepbe került figurát mutatja be egy nemrég előkerült titkosrendőrségi jelentés, az úgynevezett Raszputyin-akta információira támaszkodva.

A nevezetes dokumentum - amelynek története majdnem olyan érdekes, mint Raszputyiné - közel 100 évnyi rejtőzködés után a Sotheby's aukciósház árverésén bukkant fel. A papírok - kortársak és szemtanúk vallomásai, illetve nyomozati eredmények alapján - számos olyan kérdésre választ adtak, amelyekre a történészek sok évtizedes vizsgálódás után sem tudtak felelni. Ilyen dilemmának számít például a kicsapongó, buja életviteléről híres, ugyanakkor a fővárosba, Szentpétervárra kerülése előtt szerzetesként tevékenykedő Raszputyin és a vallás viszonya. Oroszországban az ortodox hit államvallásnak számított, ám a XIX. század végére az egyház korruptsága és a társadalmi problémák iránti érzéketlensége miatt sokan eltávolodtak tőle. Raszputyin 28 éves korában (egy bűncselekmény után, a számonkérés elől menekülve) egy ortodox kolostorban kötött ki, pár évvel később viszont már egy olyan szekta képviselőjeként bukkant fel Szentpéterváron, amely a "bűn általi megigazulást" hirdette. A film címszereplője - aki a fennmaradt dokumentumok szerint faragatlan viselkedése ellenére ellenállhatatlan hatást gyakorolt a nőkre - ezt az általa kitalált hitet elsősorban a hölgyek körében igyekezett terjeszteni, mondván: az üdvösséghez a bűnön keresztül vezet az út, és az a leghelyesebb, ha az üdvözülésre vágyók vele vétkeznek. A dekadens Szentpéterváron ezzel a filozófiával az igéző szemű Raszputyin hamar népszerű lett, bejáratossá vált a legjobb körökbe - idővel a cári udvarba is.

Igazi karrierjét egy olyan információnak köszönhette, amelyről rajta kívül legfeljebb féltucatnyi ember tudott. Alekszej, a cár egyetlen fiúgyermeke, akit trónörökösnek szántak, vérzékenységben szenvedett, amely komolyan veszélyeztette a gyermek későbbi trónra kerülését. A vérzést, amelyet bármilyen apró sérülés vagy ütés ki tudott váltani, az orvosok semmilyen módszerrel nem tudták elállítani, Raszputyin viszont képes volt erre. A csodás gyógyítások nyomán igen közel került a cári párhoz (különösen a cárnéhoz, akitől Alekszej a betegséget örökölte, és akinek emiatt bűntudata volt). A kicsapongó életviteléhez az uralkodó kegyeltjeként is ragaszkodó, a nőket számolatlanul fogyasztó Raszputyin a cárnét is rossz hírbe keverte, több kegyvesztést is túlélt. A vesztét végül éppen az okozta, hogy túlságosan nagy befolyással bírt a cári család, a cár politikája fölött. Fennmaradt például egy, a cárhoz írt levele, amelyben sötét jóslatokkal az első világháborúba történő belépés következményeire figyelmezteti az uralkodót -, ám 1916-ban azért gyilkolták meg, mert a nép és az "ellenzék" őt hibáztatta a háborúval kapcsolatos nélkülözésekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.