Ha kell, vízálló, ha kell, légáteresztő

Egy speciális nedvszívó anyagnak köszönhetően hamarosan megjelennek a teljesen légáteresztő és egyben vízálló cipők.

A lábnak közvetlen szellőzést biztosító szupernedvszívó poliészter képes súlya négyszázszorosával megegyező folyadékot magába szívni, majd száraz idő esetén rövid időn belül elpárologtatni.

Akár huszonhat liter folyadék felszívására képes egy négyzetméternyi Luquafleece nevű, légáteresztő poliészter anyag. A textil titka a BASF vegyészei által kifejlesztett polimer laza molekulaszerkezete, mely szivacsként szívja magába a folyadékot. Száraz időben a textil apró lyukacskái teljes szellőzést biztosítanak, amint eső éri az anyagot, a nedvességet felszívó bevonat működésbe lép. Magas iontöltöttségének köszönhetően a felszíni réteg a vizet a polimer hálózatba vezeti, ami az ott található részecskéket megduzzasztja. Mivel a szövetet két oldalról méhkaptár formájú rácsozat veszi körül, a folyadékkal teli részecskék teljesen összetorlódnak és meggátolják a víz továbbjutását, így az anyag vízhatlanná válik. Amint az idő szárazabbra fordul, a folyadék elpárolog a részecskékből és a pórusok felszabadulnak, megnyitva ezzel az utat a folyamatos légáramlásnak.

Az új anyagból készült gyerekcipő tavasszal már a boltokba kerülhet. Az anyagból speciális sátrakat és dzsekiket készíthetnek. A csomagolóiparban is használható már a szupernedvszívó polimer: nedvességfelszívó párnaként megakadályozza, hogy az esetleg beszivárgó folyadék az élelmiszerig jusson. Felhasználási területe a gépkocsigyártástól a munkaruházatig terjedhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.