Konyhában otthon

A magyarok is családösszetartó erőt tulajdonítanak a közös főzésnek és étkezésnek, sokan mégsem szeretnek a konyhában tevékenykedni. Ha kicsi a hely, szűkös a tároló, kevés az idő, valóban több a gond, mint az öröm, mire elkészül az ebéd vagy a vacsora.

Hétköznap a magyar családok több mint egyharmada nem otthon készült ételt eszik, és majdnem minden második ember csak kényszerből, kötelességtudatból főz - derül ki az Élet a konyhában címmel, az Ikea megbízásából készült felmérésből, amelyben a főzésért felelős 20 és 59 év közötti felnőtteket kérdeztek meg főzési és étkezési szokásaikról.

Az emberek több mint fele úgy tartja, a főzésnek családösszetartó ereje van, 93 százalékuk szerint az otthon készült étel jobban megfelel a család ízlésének, szükségleteinek, és 78 százalékuk a gyerekeit is szeretné megtanítani a főzésre.

A főzés ellen szóló legfőbb érv, amelyet a megkérdezetettek 61 százaléka említett, az időhiány, de negyedük-harmaduk jelölte meg okként azt is, hogy kicsi a konyha, nincs elég tárolóhely, viszont nagy lesz a rendetlenség.

Az időhiányon természetesen egy jól megtervezett, kényelmes, optimálisan használható konyha sem segít, de a többi problémára megoldást jelenthet. A felmérés szerint idehaza az emberek 59 százaléka állítja, hogy a legfőbb szempont a praktikusság, ha konyháról van szó, és csak tíz százalék tartja a dizájnt, az esztétikumot fontosnak. A háztartások majdnem harmadában egysoros konyhát találunk, egynegyedükben pedig L alakút. A konyhák nagy része, kétharmada közepes méretű, 5-15 négyzetméteres.

Ezekben a nem túl nagy és nem mindig a legkényelmesebb alaprajzú konyhákban rendkívül fontos, hogy optimálisan hasznájuk ki a teret. Ehhez vegyük figyelembe a munkafolyamatok sorrendjét, amely optimális esetben a következő: tárolás (kamra vagy hűtőszekrény), tisztítás, mosás, előkészítés (munkapult, mosogatótálca), sütés, főzés (tűzhely), tálalás (tálalószekrény, munkapult), mosogatás (mosogatótálca, mosogatógép). Ideális esetben nem kell sokat gyalogolnunk egyik ponttól a másikig, mert a hűtő, a tűzhely és a mosogató háromszöget zár be egymással.

Lehetőség szerint terveztessük meg a konyhabútort, így a hatalmas elemválasztékból a számunkra ideálisat állíthatjuk össze - a legtöbb áruházban a tervezés ingyenes szolgáltatás. Sok időt és energiát spórolhatunk meg a kézre álló, ergonómiailag optimális kiegészítőkkel, tárolóedényekkel, konyhai eszközökkel, amelyeket szintén érdemes gondosan megválasztani.

Áruházi bemutatókonyha. Otthon valahogy mindig határt szab valami az elképzelésünknek
Áruházi bemutatókonyha. Otthon valahogy mindig határt szab valami az elképzelésünknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.