Konyhában otthon
Hétköznap a magyar családok több mint egyharmada nem otthon készült ételt eszik, és majdnem minden második ember csak kényszerből, kötelességtudatból főz - derül ki az Élet a konyhában címmel, az Ikea megbízásából készült felmérésből, amelyben a főzésért felelős 20 és 59 év közötti felnőtteket kérdeztek meg főzési és étkezési szokásaikról.
Az emberek több mint fele úgy tartja, a főzésnek családösszetartó ereje van, 93 százalékuk szerint az otthon készült étel jobban megfelel a család ízlésének, szükségleteinek, és 78 százalékuk a gyerekeit is szeretné megtanítani a főzésre.
A főzés ellen szóló legfőbb érv, amelyet a megkérdezetettek 61 százaléka említett, az időhiány, de negyedük-harmaduk jelölte meg okként azt is, hogy kicsi a konyha, nincs elég tárolóhely, viszont nagy lesz a rendetlenség.
Az időhiányon természetesen egy jól megtervezett, kényelmes, optimálisan használható konyha sem segít, de a többi problémára megoldást jelenthet. A felmérés szerint idehaza az emberek 59 százaléka állítja, hogy a legfőbb szempont a praktikusság, ha konyháról van szó, és csak tíz százalék tartja a dizájnt, az esztétikumot fontosnak. A háztartások majdnem harmadában egysoros konyhát találunk, egynegyedükben pedig L alakút. A konyhák nagy része, kétharmada közepes méretű, 5-15 négyzetméteres.
Ezekben a nem túl nagy és nem mindig a legkényelmesebb alaprajzú konyhákban rendkívül fontos, hogy optimálisan hasznájuk ki a teret. Ehhez vegyük figyelembe a munkafolyamatok sorrendjét, amely optimális esetben a következő: tárolás (kamra vagy hűtőszekrény), tisztítás, mosás, előkészítés (munkapult, mosogatótálca), sütés, főzés (tűzhely), tálalás (tálalószekrény, munkapult), mosogatás (mosogatótálca, mosogatógép). Ideális esetben nem kell sokat gyalogolnunk egyik ponttól a másikig, mert a hűtő, a tűzhely és a mosogató háromszöget zár be egymással.
Lehetőség szerint terveztessük meg a konyhabútort, így a hatalmas elemválasztékból a számunkra ideálisat állíthatjuk össze - a legtöbb áruházban a tervezés ingyenes szolgáltatás. Sok időt és energiát spórolhatunk meg a kézre álló, ergonómiailag optimális kiegészítőkkel, tárolóedényekkel, konyhai eszközökkel, amelyeket szintén érdemes gondosan megválasztani.