Ír májas került az üzletekbe
Mégis volt dioxingyanús termék a hazai boltok polcain. Bár a magyar hatóságok az ír élelmiszer-szennyezési botrány kitörésekor azt állították, hogy hazánk nem érintett, pár nap után kiderült: mégis az. (Kedden közölték, hogy négy szállítmány járt az országban, de azokat Romániába továbbvitték).
A Kaiser Food belső vizsgálata derítette ki, hogy két olyan ír feldolgozótól érkezett sertésmáj cégükhöz, amely érintett lehet a dioxinügyben. Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes bejelentése szerint november 7-én és 19-én 22,5, illetve 20,6 tonna máj érkezett, amely összesen 77 tonna készítménybe került. Ebből már 57 tonna a boltokba jutott.
Bognár Lajostól megtudtuk, hogy az összes húst és a még gyárban lévő készítményt maga a feldolgozó azonnal zárolta, és intézkedett a boltokban a gyanús termékek kivonásáról. A kérdéses Kaiser Food májas termékek november 8. és december 9. között készülhettek. Bognár szerint az se aggódjon, aki fogyasztott e termékekből, mert csak a folyamatos dioxinos "terhelés" jelent egészségügyi kockázatot.
Réti Attila, a Kaiser Food tulajdonosa közölte: hétfőre derül ki, hogy a májas termékek tartalmaznak-e határérték fölötti dioxint. Az összes kereskedelmi partnerüket tájékoztatták az esetről, kérték, hogy a polcaikról vegyék le és zárolják a termékeket. Ez tegnap mindenütt meg is történt. Ha a vizsgálat eredménye szerint nincs a termékekben a határérték feletti mennyiségű dioxin, újra forgalomba hozhatók. Ha megállapítják a szennyezést, akkor - a szállítói felelősség szerint - az árut a Kaiser Food költségén a forgalomból ki kell vonni. Ilyen esetben a feldolgozó kártérítést kérhet a májat szállító kereskedőtől, a vágóhídtól és az állattartótól is.