Öngyilkosság egyenes adásban

A Sky Real Lives csatorna szerda este sugározta egy gyógyíthatatlan 59 éves beteg utolsó perceit a svájci Dignitas klinikán. A külső segítséggel elkövetett öngyilkosság ismét reflektorfénybe állította a szigetországban az eutanázia kérdését.

Az éles vita már azt megelőzően kialakult ki, hogy ténylegesen látták volna a Sky televízió Real Lives csatornáján este sugárzott dokumentumműsort, amely egy 59 éves, Nagy-Britanniában élő amerikai professzor utolsó pillanatait követte nyomon.

Craig Ewert motoros neuronbetegségben szenvedett. Mozgatóidegei mindössze öt hónap alatt mondták fel a szolgálatot. Lélegeztető készülékre lett szüksége, tolókocsiba kényszerült és állandó segítséget igényelt. Amikor Craig felismerte helyzete reménytelenségét, megbízta a Dignitas klinikát, hogy szervezze meg öngyilkosságát, elhamvasztását és visszaszállítását Nagy-Britanniába. Mint a filmben elmondja, a választás a halál vagy a szenvedés és a halál volt.

Az Oscar-díjas kanadai rendező, John Zaritsky készítette Jog a halálra? című program megörökíti, amint Ewert megissza a halálos adag altatót tartalmazó koktélt, amit egy zürichi orvos írt fel. Harminc percen belül, felesége jelenlétében távozott az élők sorából.

A Sky Real Lives csatorna főszerkesztője szerint a műsor "informatív és jól érthető formában tárgyalja az egyre több embert érintő dilemmát". A kormányfőnek erre vonatkozó kérdést is feltettek a szerdai parlamenti interpellációk során. Gordon Brown annyit mondott, hogy "érzékenyen és szenzációhajhászás nélkül" kell kezelni a kérdést.

Nagy-Britanniában tilos az asszisztenciát igénylő öngyilkosság, ezért legalább százan fordultak már a Dignitashoz fizetett segítségért. A brit törvények lesújthatnának a lebonyolításban részt vevő rokonokra, de ettől a bíróságok mindeddig eltekintettek. Érintettek mindeddig eredménytelenül sürgették a jelenlegi irányelvek felülvizsgálatát, vagy legalábbis a jogi háttér tisztázását.

A Sky Real Lives brit tévétársaság által 2008. december 9-én közreadott kép Craig Ewertről. A gyógyíthatatlan kórban szenvedő 59 éves amerikai férfi 2006-ban orvosi segítséggel lett öngyilkos egy svájci klinikán
A Sky Real Lives brit tévétársaság által 2008. december 9-én közreadott kép Craig Ewertről. A gyógyíthatatlan kórban szenvedő 59 éves amerikai férfi 2006-ban orvosi segítséggel lett öngyilkos egy svájci klinikán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.