Vádemelés Csányi zsarolói ellen

Vádat emelt az ügyészség a Csányi Sándor elleni zsarolási kísérlet három gyanúsítottja ellen. Ők tavaly ötvenmillió eurót követeltek az OTP-től, hogy ne hozzák nyilvánosságra az évekkel korábban részben a bank által finanszírozott Bank Center építésével kapcsolatos, szerintük a bankot kínosan érintő vizsgálati jelentéseket.

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás kísérletével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel vádolja az V. és XIII. kerületi ügyészség azt a három férfit, akik - miként arról annak idején lapunk is hírt adott - tavaly novemberben és decemberben három e-mailben 50 millió eurót követeltek Csányi Sándortól, az OTP elnök-vezérigazgatójától.

Csányi Sándor, Veres János és Simor András a tegnap reggeli "nyugtatón"
Csányi Sándor, Veres János és Simor András a tegnap reggeli "nyugtatón"

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint az egyik vádlottnak, L. Andrásnak korábban anyagi vitája volt az OTP-vel, azonban követelését a bank, majd jogerősen a bíróság is elutasította. L. András ekkor határozta el, hogy megzsarolja a bankot, illetve annak elnök-vezérigazgatóját.

L. András tudott arról, hogy annak idején mélyreható vizsgálatok folytak a részben az OTP finanszírozásával felépített Bank Center beruházása körül, ezért megkereste Gubuznai Zoltánt, aki Simicska Lakos APEH-elnöksége idején elnöki tanácsadó volt az adóhatóságnál (s akiről később kiderült, hogy hivatali pozícióját kihasználva 386 gazdasági társaság és magánszemély adóadatait másolta ki jogosulatlanul az APEH rendszeréből). Gubuznai újabb iratokat adott L. Andrásnak a zsaroláshoz.

L. András kérésére a harmadik vádlott, K. Tibor egy internetes kávézóból e-mailt küldött az OTP elnök-vezérigazgatójának, amelyben 50 millió eurót követelt annak fejében, hogy a Bank Center ügyében korábban folytatott (majd a bankra nézve elmarasztaló megállapítások nélkül lezárt) adóvizsgálat dokumentumait ne hozza nyilvánosságra. Miután az OTP nem reagált, követelésüket még kétszer megismételték, 2007. december 5-ét jelölve meg a fizetés végső határidejének.

December 4-én Csányi Sándor feljelentést tett az akkor még ismeretlen zsarolói ellen. A bank később az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében azt hangsúlyozta: "Egy bankkonzorcium tagjaként az OTP a jogszabályoknak megfelelően, üzleti alapon finanszírozta a Bank Center-beruházást, és ugyancsak a jogszabályoknak megfelelően, üzleti alapon zárta le az ügyletet".

Azonban a zsarolók birtokába került vizsgálati dokumentumok olyan tranzakciókról is említést tettek, amelyek - ha bűncselekménynek minősülnének - még nem évültek el, így az iratokat a rendőrség átadta a pénzügyi bűncselekmények nyomozására feljogosított vám- és pénzügyőrségnek, ahol nyomozást rendeltek el. Ezt néhány nappal később bűncselekmény hiányában megszüntették.

A rendőrség februárban fogta el a gyanúsítottakat. L. András és Gubuznai Zoltán lakásában a házkutatáskor engedély nélkül tartott fegyvereket és lőszereket találtak. A három zsaroló ellen most emelt vádat az V. és XIII. kerületi ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.