Túró a járvány oka, de nincs bizonyíték?

Az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint Barcson készült túró okozhatta a Vas, Somogy és Baranya megyében kitört szalmonellajárványt, igaz, az érintett terméket előállító cég üzemében mindent rendben találtak az eddigi vizsgálatok során. Az ÁNTSZ már 322 megbetegedésről tud.

- Még nem derült ki minden kétséget kizáróan, hogy mi okozta a dunántúli szalmonellajárványt, ám a vizsgálat még nem zárult le. Csak az biztos, hogy a Vas megyei, a baranyai, somogyi esetek nem függetlenek egymástól. Mindenhol fogyasztottak túróval készült ételt a megbetegedettek - mondta Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese.

A Dunántúlon - mint arról korábban beszámoltunk - november 3. után tört ki szalmonellajárvány. Somogyban és Baranyában - oktatási, valamint egészségügyi intézményekben - 181 gyerek betegedett meg. Vas megyében - egy szombathelyi általános iskolában, valamint a táplánszentkereszti és a vasvári idősek otthonában - 83 diáknál, továbbá 58 felnőttnél mutatták ki a szalmonellafertőzést. A megbetegedések után az ÁNTSZ regionális intézetei kiderítették, hogy az adott intézmények konyháján túró felhasználásával készítettek ételt a járvány kitörését megelőző 12-36 órában. Mára kiderült az is, hogy mindenütt a barcsi Dráva Tej Kft.-nél készült túrót használták, ezért az üzemben vizsgálatot tartottak.

Lövey László, a vizsgálatot végző Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főállatorvosa elmondta: az ellenőrzött túrókból nem mutatták ki a szalmonella baktériumát. Ám a vizsgált túró több nappal később készült, mint az, amelyet az érintett intézményekbe szállítottak.

A november elején gyártott - információnk szerint mintegy 400 kilogrammnyi - túróból már nem maradt sem a boltokban, sem pedig a szalmonella által sújtott intézményekben. Vagyis nem zárható ki, hogy a somogyi cég túrója volt fertőzött, de ezt egyelőre nem lehet bizonyítani. Elkezdődött viszont egy vizsgálat, ami bizonyosságot hozhat: összehasonlítják a betegek és a dolgozók székletmintáit, s ha mindkettőben megtalálható ugyanaz a baktérium, akkor az azt jelenti, hogy mégis a somogyi üzem túrója okozta a fertőzést.

Takács József, a Dráva Tej Kft. ügyvezetője tudósítónknak elmondta, hogy a cégnél nagyon szigorúan veszik a higiéniai előírásokat, biztosak abban, hogy náluk nem volt szalmonellás termék. Takács József egyébként úgy látja, hogy az ÁNTSZ megkésett a vizsgálattal, hisz az első megbetegedések után tíz nappal végezte el a termékek kontrollját.

A cégvezető megjegyzése miatt megkerestük a dél-dunántúli ÁNTSZ-t, ám Szűcs Mária, a kaposvári intézet főorvosa azt közölte: pénteken nyilatkoznak az ügyben.

Az alkalmazottak is csak védőruhában mehettek be az idősek otthonába
Az alkalmazottak is csak védőruhában mehettek be az idősek otthonába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.