Melegtüntetések az USA-ban

Az Egyesült Államok számos városában tüntettek a hét végén az egyneműek házasodásának jogáért; a New York-i városházánál összegyűlt négyezres tömeg előtt a szónokok rendre "nemzedékünk legnagyobb polgárjogi harcának" nevezték küzdelmüket. Sokan a szövetségi kormány fellépését szorgalmazzák.

- Addig virrasztunk, amíg az ország minden egyes államának minden polgára azt mondhatja: "Ezt a személyt szeretem!", majd házasságot is köthet vele - mondta Anthony Weiner brooklyni képviselő. Számos tüntetésen amerikai vagy szivárványos zászlót tartottak a magasba, házasságleveleket lobogtattak.

Mint megírtuk, az elnökválasztással egy időben tartott kaliforniai népszavazáson a többség az úgynevezett nyolcas számú javaslat mellett döntött, amely a házasság fogalmát férfi és nő kapcsolatára szűkíti. A szűkítést jelentősen támogatta a mormon egyház, és feltűnően sok afroamerikai voksolt a melegházasság eltörlésére. Hasonló eredménnyel zárult a szavazás Arizonában és Floridában is, ám ezekben az államokban valójában nincs lehetőség a melegek házasságára, a kezdeményezők előre biztosították be magukat. Kaliforniában, az USA legnépesebb és egyik legliberálisabbnak tartott államában viszont szerzett jogot vesznek el: 18 ezer egybekelt pár jogi helyzete vált kétségessé. Annál is inkább, mert a "nyolcas számú javaslat" visszamenőleges hatályra is utalt. A San Franciscó-i városházáról már a múlt hét közepén eltanácsolták az egybekelni szándékozó egynemű jelentkezőket. - Úgy éreztem, megtámadtak, személyemet és a közösségemet is - mondta a tömeg előtt Wanda Sykes komédiás, a Las Vegas-i demonstráció egy szónoka, aki tíz éve vált el a férjétől, és eddig nem beszélt nyíltan leszbikusságáról. Az Equality California civil szervezet várhatóan újra népszavazás elé viszi a kérdést, ha a melegjogokat jogi úton nem állítják helyre. Ez utóbbira akkor lenne lehetőség, ha bíróság mondaná ki a népszavazási döntés alkotmányellenességét. Az USA ötven állama közül jelenleg Massachusettsben és Connecticutban házasodhatnak egyneműek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.