Gondoskodó magyarok

Adakozó a magyar, a kéregetőknek viszont nem szívesen adunk - egyebek mellett ez derül ki egy friss kutatásból. Önkéntes munkában is sokkal aktívabb a hazai népesség, mint a szomszéd országoké.

A válaszadók negyven százaléka mondta, hogy van olyan idős, beteg szomszédja, aki nem rokona, de ő mégis szívesen segít neki. A megkérdezettek fele látogatott már meg magányos, idős embert, hogy jókedvre derítse, segítsen neki, négyen pedig esetenként nagybevásárlást is vállalnak - egyebek mellett ilyen eredményeket hozott a Reader's Digest legújabb, reprezentatív kutatása.

Ami az anyagi jellegű támogatást illeti, tíz megkérdezettből nyolc adakozott már jótékony célra, jellemzően 500 és 5000 forint közötti értékben. A többség nem ad kéregetőknek, aminek egyik oka persze az, hogy a vidéken élők nagy része nem találkozik koldusokkal. A jövedelemadó kétszer egy százalékának felajánlásáról a kutatás szerint az adófizetők 74 százaléka rendelkezik.

A magyarok 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy végzett már önkéntes munkát. Ugyanez az adat Lengyelországban 19, Szerbiában 31, Szlovéniában a lakosság 58 százaléka volt. A megkérdezettek 46 százaléka adott valaha vért - ebben elsősorban a férfiak jeleskednek. A nők gondoskodóbbak, mint a férfiak, a megkérdezett nők több mint 58 százaléka beszélgetett olyan emberrel, akiről azt gondolta, hogy magányos, míg a férfiaknak csak a 49 százaléka. A rászorulókat is inkább ők látogatják.

Mi a véleménye a társadalmi gondoskodásról? - a felmérésben ezt a kérdést is feltették. A válaszadók hatvan százaléka azt vallotta, hogy a magyarok most kevésbé gondoskodók, mint 10 éve, aminek fő oka az erkölcs hanyatlása, a világ elanyagiasodása, a család háttérbe szorulása, valamint a szülői szigor hiánya. A felmérésben részt vevők húsz százaléka érezte az elmúlt év során, hogy magányos, és ötödüknél az is előfordult, hogy senkivel nem váltott szót egész nap. Leginkább az idősek maradnak egyedül, 30-tól 44 éves korig keveseknek kell egyedül boldogulniuk.

A felmérés szerint a magyar emberek ma is elkötelezettek az adakozás és mások segítése mellett, ám csak ésszerű keretek között. Többségük úgy véli: mindenkit arra kell bátorítani, hogy megálljon a saját lábán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.