Szalmonellajárvány a Dunántúlon

Négy Somogy megyei iskolában és egy pécsi óvodában összesen hetvenhatan betegedtek meg szalmonellától az elmúlt tíz napban. Az ÁNTSZ vizsgálja, hogy van-e valamilyen összefüggés a négy települést érintő fertőzésekben.

Szalmonellafertőzés miatt hiányoznak a gyerekek két nagyatádi, valamint a rinyaszentkirályi és a görgetegi általános iskolából, illetve az egyik pécsi óvodából. November 3-ától tegnap délutánig a négy dél-dunántúli település öt oktatási intézményében összesen 74 diák és 2 ovis szenvedett láztól, hányingertől, hányástól és hasmenéstől. A fiatalok közül hatan rövid kórházi kezelésre szorultak. Megbetegedett az említett intézmények két dolgozója is. Minderről Szűcs Mária, az ÁNTSZ dél-dunántúli intézetének főorvosa tájékoztatta tudósítónkat. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata egyértelműen kimutatta, hogy mind az öt intézményben szalmonellabaktérium okozta a gyerekek és a felnőttek panaszait. A fertőzést - valószínűleg - a felszolgált ételek okozták, mondta a főorvos. Arra, hogy melyik étel okozta a megbetegedéseket, még keresik a választ az ÁNTSZ szakemberei.

Vizsgálják azt is, hogy van-e összefüggés a négy településen tapasztalható megbetegedések között. Szűcs Mária arra a kérdésre, hogy van-e olyan cég, aki mind az öt intézménybe ételt szállít, annyit mondott: ez is tárgya az ÁNTSZ vizsgálatának. A főorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szalmonella a higiéniai szabályok betartásával általában megelőzhető, fontos, hogy a gyerekekben rögződjön a vécéhasználat utáni és az étkezés előtti alapos kézmosás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.